Otvoren naučni skup “Nauka i stvarnost”

Na Filozofskom fakultetu na Palama 18. maja počeo je naučni skup “Nauka i stvarnost” koji je okupio više od 120 učesnika iz zemlje i inostranstva.

Teme skupa su “Filozofija, obrazovanje i smisao moderne kulture”, “Srpska pravoslavna crkva od autokefalnosti do savremenosti”, “Savremeni pristupi pedagoškoj teoriji i praksi”, “Savremene društvene promjene, problemi i perpektive”, “Istraživanje jezika i korpusna lingvistika”, “Komunikacija i stvarnost”, “Književnost i stvarnost” i druge.

Profesor Ognjen Kurteš iz organizacionog odbora naučnog skupa rekao je da su prisutni učesnici iz BiH, Srbije, Crne Gore, te da ove godine imaju više međunarodnih učesnika.

Predstavnik Univerziteta “Alba Julija” iz Rumunije Teodora Popesku kaže da joj je velika čast što učestvuje na ovogodišnjem naučnom skupu koji organizuje Filozofski fakultet i da dva fakulteta imaju odličnu međusobnu saradnju u posljednje tri godine.

“Učestvujemo zajedno na mnogim značajnim skupovima i zajedno objavljujemo radove u naučnim i stručnim publikacijama”, rekla je Popesku, koja želi da se zajednička saradnja nastavi i u budućnosti.

Profesor sa Filozofskog fakulteta u Nišu Jasmina Petrović rekla je da je skup odlično organizovan, da se obrađuju važna naučna pitanja, a ona se predstavila sa radom na temu “Socijalne nejednakosti u visokom obrazovanju u Srbiji”.

Naučni skup “Nauka i stvarnost” organizovan je u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta, koji je počeo u četvrtak, 16. maja, promocijom knjige “Mi znamo sudbu – antologija srpskog pjesništva o nacionalnom stradanju u 20. vijeku”. Skup će trajati do utorka, 21. maja.

Izvor: Novinska agencija SRNA