Сутра почиње 10. Интернационални фестивал “Акордеон арт плус”

Десети Интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт плус” почеће сутра у Источном Сарајеву гдје ће до петка, 17. маја, окупити 315 такмичара.

Проректор за културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Сандра Ивановић изразила је задовољство што Музичка академија већ 10 година успијева да задржи и унаприједи квалитет фестивала, који је из године у годину садржајнији.

“Већ деценију овај фестивал представља једну од најзначајнијих умјетничких манифестација у Републици Српској. У протеклих 10 година угостили смо најзначајнија имена извођаштва и педагогије из области хармонике и клавира”, истакла је Ивановићева.

Декан Музичке академије проф. мр Дражан Косорић рекао је да је у оквиру Фестивала предвиђено такмичење солиста на хармоници, камерних ансамбала и оркестара хармонике, Друго међународно такмичење пијаниста, као и концертни програм умјетника који ће наступити у ревијалном дијелу фестивала.

“Што се тиче дијела програма који није концертни, биће одржано предавање Бранка Џиновића из Србије, који ће говорити о дјелима за хармонику Софије Губандулије”, нагласио је Косорић.

Према његовим ријечима, жири је састављен од 38 еминентних свјетских стручњака, а ове године у Источно Сарајево долази и Фридрих Липс, руководилац катедре за хармонику Руске академије “Гњесин”, која је међу најпрестижнијим на свијету.

“На фестивалу ће наступити и Ханзи Ванг, један од најважнијих младих извођача из Кине, те Клевел Лебел из Словеније”, рекао је Косорић.

Он је најавио да ће на свечаном отварању, које је планирано за сутра у 20.00 часова, бити одржан концерт Оркестра хармоника Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду “Соња Маринковић”, под диригентском палицом Горана Пенића.

Продекан за умјетнички и научно-истраживачки рад Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Биљана Штака рекла је да ће на овогодишњем фестивалу наступити 315 такмичара.

Подсјетивши да је фестивал прошле године проширен и на пијанисте, Штака је навела да ће током овогодишње манифестације Рита Кинка из Србије и Владимир Млинарић из Словеније одржати предавања за пијанисте, те да ће бити промовисан “Приручник за вјежбање клавира” Срђана Чалдаровића из Хрватске.

Улаз на фестивал је бесплатан, а церемонија затварања манифестације предвиђена је за петак, 17. маја, у 18.00 часова, када ће бити проглашени побједници у свим категоријама, те одржан и завршни побједнички концерт.

Организатори фестивала су Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике “Нови звук”.

Извор: Новинска агенција СРНА