Sutra počinje 10. Internacionalni festival “Akordeon art plus”

Deseti Internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus” počeće sutra u Istočnom Sarajevu gdje će do petka, 17. maja, okupiti 315 takmičara.

Prorektor za kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Sandra Ivanović izrazila je zadovoljstvo što Muzička akademija već 10 godina uspijeva da zadrži i unaprijedi kvalitet festivala, koji je iz godine u godinu sadržajniji.

“Već deceniju ovaj festival predstavlja jednu od najznačajnijih umjetničkih manifestacija u Republici Srpskoj. U proteklih 10 godina ugostili smo najznačajnija imena izvođaštva i pedagogije iz oblasti harmonike i klavira”, istakla je Ivanovićeva.

Dekan Muzičke akademije prof. mr Dražan Kosorić rekao je da je u okviru Festivala predviđeno takmičenje solista na harmonici, kamernih ansambala i orkestara harmonike, Drugo međunarodno takmičenje pijanista, kao i koncertni program umjetnika koji će nastupiti u revijalnom dijelu festivala.

“Što se tiče dijela programa koji nije koncertni, biće održano predavanje Branka Džinovića iz Srbije, koji će govoriti o djelima za harmoniku Sofije Gubandulije”, naglasio je Kosorić.

Prema njegovim riječima, žiri je sastavljen od 38 eminentnih svjetskih stručnjaka, a ove godine u Istočno Sarajevo dolazi i Fridrih Lips, rukovodilac katedre za harmoniku Ruske akademije “Gnjesin”, koja je među najprestižnijim na svijetu.

“Na festivalu će nastupiti i Hanzi Vang, jedan od najvažnijih mladih izvođača iz Kine, te Klevel Lebel iz Slovenije”, rekao je Kosorić.

On je najavio da će na svečanom otvaranju, koje je planirano za sutra u 20.00 časova, biti održan koncert Orkestra harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu “Sonja Marinković”, pod dirigentskom palicom Gorana Penića.

Prodekan za umjetnički i naučno-istraživački rad Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Biljana Štaka rekla je da će na ovogodišnjem festivalu nastupiti 315 takmičara.

Podsjetivši da je festival prošle godine proširen i na pijaniste, Štaka je navela da će tokom ovogodišnje manifestacije Rita Kinka iz Srbije i Vladimir Mlinarić iz Slovenije održati predavanja za pijaniste, te da će biti promovisan “Priručnik za vježbanje klavira” Srđana Čaldarovića iz Hrvatske.

Ulaz na festival je besplatan, a ceremonija zatvaranja manifestacije predviđena je za petak, 17. maja, u 18.00 časova, kada će biti proglašeni pobjednici u svim kategorijama, te održan i završni pobjednički koncert.

Organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

Izvor: Novinska agencija SRNA