Старт / Вијести - Филозофски факултет / У Андрићграду почео тродневни „Математички камп“

У Андрићграду почео тродневни „Математички камп“

Тродневни „Математички камп“ на којем учествује 55 ученика завршних разреда средњих школа из Републике Српске почео је јуче у Вишеграду у организацији Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву (УИС).

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић рекао је да је манифестација организована са циљем да привуче младе да студирају математику, физику и информатику.

„Наш циљ јесте и да представимо Филозофски факултет и катедре за математику, физику и рачунарство“, навео је Мастиловић и додао да „Математички камп“ има подршку начелника вишеграске општине Младена Ђуревића, као и директора Хидроелектране „Вишеград“ Недељка Перишића.

Продекан за наставу Филозофског факултета доц. др Владимир Владичић рекао је да је ово начин да математика, физика и информатика буде представљене на забаван начин, што ће их приближити средњошколцима.

„У посљедње вријеме имамо пад заинтересованости за ова занимања, а на овај начин представљамо квалитет нашег студија и настојимо да привучемо будуће студенте“, нагласио је Владичић.

Студент Младен Пјевчевић рекао је да је идеја за организацију „Математичког кампа“ дошла на сличној манифестацији „Сусрети младих“ која је била одржана у Требињу.

„Очекујем да учесници науче нешто ново, да Вишеград буде представљен у најбољем могућем свијетлу, као и добро дружење“, навео је Пјевчевић.

Ђуревић је рекао да је „Математички камп“, који је организован први пут, подржала општина и Хидроелектрана „Вишеград“.

„На овај начин показујемо да мислимо на студенте и младе. Увијек ћемо подржати све манифестације овог типа“, додао је Ђуревић.

Он је нагласио да Вишеград треба да постане град будућности, те да је приоритетни циљ задржати младе у овој општини.

Ученица Средње школе са Пала Сара Глуховић изразила је очекивање да ће на кампу научити нешто ново, те да ће упознати велики број колега.

Математички камп биће завршен у суботу, 11. маја.

Извор: Новинска агенција СРНА