U Andrićgradu počeo trodnevni “Matematički kamp”

Trodnevni „Matematički kamp“ na kojem učestvuje 55 učenika završnih razreda srednjih škola iz Republike Srpske počeo je juče u Višegradu u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS).

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Draga Mastilović rekao je da je manifestacija organizovana sa ciljem da privuče mlade da studiraju matematiku, fiziku i informatiku.

„Naš cilj jeste i da predstavimo Filozofski fakultet i katedre za matematiku, fiziku i računarstvo“, naveo je Mastilović i dodao da „Matematički kamp“ ima podršku načelnika višegraske opštine Mladena Đurevića, kao i direktora Hidroelektrane „Višegrad“ Nedeljka Perišića.

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta doc. dr Vladimir Vladičić rekao je da je ovo način da matematika, fizika i informatika bude predstavljene na zabavan način, što će ih približiti srednjoškolcima.

„U posljednje vrijeme imamo pad zainteresovanosti za ova zanimanja, a na ovaj način predstavljamo kvalitet našeg studija i nastojimo da privučemo buduće studente“, naglasio je Vladičić.

Student Mladen Pjevčević rekao je da je ideja za organizaciju „Matematičkog kampa“ došla na sličnoj manifestaciji „Susreti mladih“ koja je bila održana u Trebinju.

„Očekujem da učesnici nauče nešto novo, da Višegrad bude predstavljen u najboljem mogućem svijetlu, kao i dobro druženje“, naveo je Pjevčević.

Đurević je rekao da je „Matematički kamp“, koji je organizovan prvi put, podržala opština i Hidroelektrana „Višegrad“.

„Na ovaj način pokazujemo da mislimo na studente i mlade. Uvijek ćemo podržati sve manifestacije ovog tipa“, dodao je Đurević.

On je naglasio da Višegrad treba da postane grad budućnosti, te da je prioritetni cilj zadržati mlade u ovoj opštini.

Učenica Srednje škole sa Pala Sara Gluhović izrazila je očekivanje da će na kampu naučiti nešto novo, te da će upoznati veliki broj kolega.

Matematički kamp biće završen u subotu, 11. maja.

Izvor: Novinska agencija SRNA