Пројекат REINWASTE промовисан на конференцији у Бечу

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС), Технолошки факултет Зворник учествује као члан међународног конзорцијума на пројекту финансираном од стране EU-Interrg Mediterranean region и IPA, под називом REINWASTE “REmanufacture the food supply chain by testing INnovative solutions for zero inorganic WASTE” (Преиспитивање ланца снабдијевања прехрамбеним производима тестирањем иновативних рјешења за нулту емисију неорганског отпада).

Од 24. до 25. априла 2019. године радни тим пројекта са Технолошког факулета Зворник доц. др Драган Вујадиновић и доц. др Александар Дошић учествовали су у раду међународне конференције 19th ICC Conference – Science meets Technology која се одржава у БОКУ Универзитету Беч, Аустрија. Продекани факултета Вујадиновић и Дошић су први дан конференције презентовали пројекат и заинтересоване учеснике конфереције упознали са циљевима пројекта као и досадашњом релизацијом истог. Након завршене презентације развила се дикусија са учесницима који су показали видну заинтересованост за досадашње резулате пројекта.

Овај пројекат је фокусиран на мала и средња предузећа која су посвећена развоју и иновацијама у својој области, а која су проактивна у кластерима кроз иницијативе смањивања и превенције емисије отпада из пољпривредно-прехрамбеног ланца, те помажу привредницима у сарадњи и размијени искустава. У оквиру тога, REINWASTE је замишљен као тестни пројекат промовишући концепт “short-time” практичне примјене рјешења, како би правовремено одговорио захтјевима “time to market”. Оптимизује употребу биолошких материјала и редизајнира производе и процесе да ограничи производњу неорганског отпада. Овим пројектом тестираће се модели напредних рјешења на три прехрамбена кластера у региону Југоисточне Европе: повртларство у Анрдалузији (Шпанија), мљекарство у Емилија-Ромања (Италија) и кластер производње и прераде меса у региону Прованса-Алпи-Азурна обала (Француска). Поред тога, пољопривредно-прехрамбени сектор Републике Српске (Босна и Херцеговина) ће имати користи кроз методолошки приступ и трансфер знања и технологија из кључних европских сектора.

Конзорцијум чине:

AGAPA, Agencia de Gestión Agraria y Pesquera de Andalucia, Гранада, Шпанија, Координатор пројекта

ASTER, Società consortile dell’Emilia-Romagna per l’Innovazione e il Trasferimento tecnologico, Болоња, Италија

ANIA, Association Nationales des Industries Agro-alimentaires, Париз, Француска

IFAPA, Instituto Andaluz de investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica, Севиља, Шпанија

CRITT Agroalimentaire PACA, Centre Régional d’Innovation et de Transfert de Technologie, Авињон, Француска

FIAB, Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas, Мадрид, Шпанија

UES, Технолошки факултет Зворник Универзитета у Источном Сарајеву, Источно Сарајево, Република Српска-БИХ
SEPE, CONFAGRICOLTURA, Confederazione Generale dell’Agricoltura Italiana, Рим, Италија

FEDERALIMENTARE Servizi, Federazione Italiane dell’Industria Alimentare, Рим, Италија

CHAMBRE REGIONALE D’AGRICULTURE, Eks-en-Provans, Француска

Трајање пројекта: Фебруар 2018 – Јули 2020

Координатор AGAPA: Ms Antonia COBACHO – reinwaste.agapa@juntadeandalucia.es

Координатор Универзитет у Источном Сарајеву: доц. др Александар Дошић – aleksandar.dosic@tfzv.ues.rs.ba