Успјешно представљање студента хармонике Алексе Мирковића на студијском путовању у Русији

Алекса Мирковић, студент III године Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (УИС), на смјеру хармоника у класи Данијеле Ракић, МА, ванр. проф., у периоду од 5. до 15. априла 2019. године боравио је у Санкт Петербургу (Русија).

Најприје је са тријом хармоника “ШАРМ” (чине га студенти V године Државног конзерваторијума “Н. А. Римски-Корсаков”, свјетски шампиони у извођаштву на хармоници, Аркадиј Шкворов, Артур Адршин и Владимир Ступњиков), одржао концерт у сали Културног центра “Елена Образцова”. Концерт је пропраћен бурним овацијама, враћањем “на бис” и сјајним критикама еминентних руских професора хармонике из Санкт Петербурга. Мирковић је, између осталог, на овом концерту изводио и своје награђиване композиције за соло хармонику.

Након концерта, учествовао је на Међународном фестивалу-такмичењу “Петро-Павловски сусрети“, гдје је у категорији “без старосне границе”, у конкуренцији са 15 руских извођача, пред шесточланим руским жиријем, изборио 3. мјесто, такође уз позитивне критике.

Током боравка, Мирковић је имао прилику да посјети поменути Конзерваторијум, и присуствује појединим предавањима у овој институцији, али и да обиђе разна градска здања која чине културну баштину Русије.

Ово студијско путовање је помогла и Општина Источно Ново Сарајево.