Uspješno predstavljanje studenta harmonike Alekse Mirkovića na studijskom putovanju u Rusiji

Aleksa Mirković, student III godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS), na smjeru harmonika u klasi Danijele Rakić, MA, vanr. prof., u periodu od 5. do 15. aprila 2019. godine boravio je u Sankt Peterburgu (Rusija).

Najprije je sa trijom harmonika “ŠARM” (čine ga studenti V godine Državnog konzervatorijuma “N. A. Rimski-Korsakov”, svjetski šampioni u izvođaštvu na harmonici, Arkadij Škvorov, Artur Adršin i Vladimir Stupnjikov), održao koncert u sali Kulturnog centra “Elena Obrazcova”. Koncert je propraćen burnim ovacijama, vraćanjem “na bis” i sjajnim kritikama eminentnih ruskih profesora harmonike iz Sankt Peterburga. Mirković je, između ostalog, na ovom koncertu izvodio i svoje nagrađivane kompozicije za solo harmoniku.

Nakon koncerta, učestvovao je na Međunarodnom festivalu-takmičenju “Petro-Pavlovski susreti“, gdje je u kategoriji “bez starosne granice”, u konkurenciji sa 15 ruskih izvođača, pred šestočlanim ruskim žirijem, izborio 3. mjesto, takođe uz pozitivne kritike.

Tokom boravka, Mirković je imao priliku da posjeti pomenuti Konzervatorijum, i prisustvuje pojedinim predavanjima u ovoj instituciji, ali i da obiđe razna gradska zdanja koja čine kulturnu baštinu Rusije.

Ovo studijsko putovanje je pomogla i Opština Istočno Novo Sarajevo.