Отворен Међународни конгрес “Инжењерство, екологија и материјали”

На Јахорини је, у организацији Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, отворен 6. Међународни конгрес “Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији”, који је окупио истакнуте научнике и стручњаке из 17 земаља. Циљ Конгреса, који траје до сриједе, 13. марта, јесте стимулисање размјене идеја у овим областима, те његовање сарадње академске заједнице, привреде и државних институција.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Срспке Синиша Марчић рекао је да Међународни конгрес “Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији” пружа шансу младим стручњацима да брже улазе у свијет науке.

Марчић је у изјави новинарима истакао значај овог скупа за Републику Српску, те напоменуо да је ријеч о првој катерорији националних конгреса.

Према његовим ријечима, Министарство подржава овај конгрес и опредијељено је да побољша сарадњу привреде и научне заједнице.

Декан Технолошког факултета из Зворника Миладин Глигорић рекао је да је на Конгресу пријављен 131 рад из 17 земаља, те да очекује да се представе достигнућа у областима хемијског инжењерства, прехрамбене технологије, заштите на раду, наноматеријала.

“Дио радова је резултат националних или међународних пројеката, што даје посебну ноту и квалитет оваквим сусретима”, навео је он.

Глигорић је додао да из године у годину расте број заинтересованих младих људи који желе да се баве науком и истраживањима.

“Ово је грана која је врло интересантна за развој сваке средине, па и наше Републике Српске”, истакао је Глигорић.

Према његовим ријечима, конгрес ће се одржавати кроз пет пленарних предавања, презентација, а предавачи су најбољи стручњаци из Шпаније, Белгије, Словеније, Македоније, Србије.

Проректор Универзитета у Исторчном Сарајеву Синиша Берјан рекао је да Универзитет даје пуну подршку оваквим или сличним конгресима и да редовно прате дешавања.

“Ми можемо понудити проширење међународне сарадње или тражење нових партнера не само на Технолошком факултету, већ и на другим факултетима Универзитета”, истиче Берјан.

Конгрес обухвата области: “Хемијско и електрохемијско инжењерство”, “Еколошко инжењерство”, “Материјали и карактеризација материјала”, “Нанотехнологије”, “Неорганска хемија и технологија” и “Органска хемија и технологија, полимери”.

Укључене су и теме: “Прехрамбено инжењерство и биотехнологија”, “Енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије”, “Текстилно инжењерство”, “Корозија и заштита материјала и термоенергетских постројења”, “Металургија” и “Менаџмент у процесној индустрији”.

Покровитељи Конгреса су Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Академија наука и умјетности Српске, а генерални спонзор град Зворник.

Покровитељи Конгреса су Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Академија наука и умјетности Српске, док је генерални спонзор град Зворник.

Пети Међународни конгрес, који је одржан од 15. до 17. марта 2017. године на Јахорини, окупио је 155 учесника из 13 земаља.

Извор: Новинска агенција СРНА