Otvoren Međunarodni kongres “Inženjerstvo, ekologija i materijali”

Na Jahorini je, u organizaciji Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, otvoren 6. Međunarodni kongres “Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji”, koji je okupio istaknute naučnike i stručnjake iz 17 zemalja. Cilj Kongresa, koji traje do srijede, 13. marta, jeste stimulisanje razmjene ideja u ovim oblastima, te njegovanje saradnje akademske zajednice, privrede i državnih institucija.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srspke Siniša Marčić rekao je da Međunarodni kongres “Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji” pruža šansu mladim stručnjacima da brže ulaze u svijet nauke.

Marčić je u izjavi novinarima istakao značaj ovog skupa za Republiku Srpsku, te napomenuo da je riječ o prvoj kateroriji nacionalnih kongresa.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo podržava ovaj kongres i opredijeljeno je da poboljša saradnju privrede i naučne zajednice.

Dekan Tehnološkog fakulteta iz Zvornika Miladin Gligorić rekao je da je na Kongresu prijavljen 131 rad iz 17 zemalja, te da očekuje da se predstave dostignuća u oblastima hemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, zaštite na radu, nanomaterijala.

“Dio radova je rezultat nacionalnih ili međunarodnih projekata, što daje posebnu notu i kvalitet ovakvim susretima”, naveo je on.

Gligorić je dodao da iz godine u godinu raste broj zainteresovanih mladih ljudi koji žele da se bave naukom i istraživanjima.

“Ovo je grana koja je vrlo interesantna za razvoj svake sredine, pa i naše Republike Srpske”, istakao je Gligorić.

Prema njegovim riječima, kongres će se održavati kroz pet plenarnih predavanja, prezentacija, a predavači su najbolji stručnjaci iz Španije, Belgije, Slovenije, Makedonije, Srbije.

Prorektor Univerziteta u Istorčnom Sarajevu Siniša Berjan rekao je da Univerzitet daje punu podršku ovakvim ili sličnim kongresima i da redovno prate dešavanja.

“Mi možemo ponuditi proširenje međunarodne saradnje ili traženje novih partnera ne samo na Tehnološkom fakultetu, već i na drugim fakultetima Univerziteta”, ističe Berjan.

Kongres obuhvata oblasti: “Hemijsko i elektrohemijsko inženjerstvo”, “Ekološko inženjerstvo”, “Materijali i karakterizacija materijala”, “Nanotehnologije”, “Neorganska hemija i tehnologija” i “Organska hemija i tehnologija, polimeri”.

Uključene su i teme: “Prehrambeno inženjerstvo i biotehnologija”, “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”, “Tekstilno inženjerstvo”, “Korozija i zaštita materijala i termoenergetskih postrojenja”, “Metalurgija” i “Menadžment u procesnoj industriji”.

Pokrovitelji Kongresa su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Akademija nauka i umjetnosti Srpske, a generalni sponzor grad Zvornik.

Pokrovitelji Kongresa su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Akademija nauka i umjetnosti Srpske, dok je generalni sponzor grad Zvornik.

Peti Međunarodni kongres, koji je održan od 15. do 17. marta 2017. godine na Jahorini, okupio je 155 učesnika iz 13 zemalja.

Izvor: Novinska agencija SRNA