Тим Технолошког факултета наставио реализацију пројекта REINWASTE

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС), Технолошки факултет Зворник учествује као члан међународног конзорцијума на пројекту финансираном од стране EU-Interrg Mediterranean region и IPA, под називом REINWASTE “REmanufacture the food supply chain by testing INnovative solutions for zero inorganic WASTE” (Преиспитивање ланца снабдијевања прехрамбеним производима тестирањем иновативних рјешења за нулту емисију неорганског отпада).

У петак, 08.02.2019. године, у општини Сребреница радни тим пројекта са Технолошког факулета Зворник доц. др Драган Вујадиновић, доц. др Александар Дошић и мр Милан Вукић је успјешно извршио едукацију заинтересованих привредника и yапослених у Општини Сребреница о циљевима пројекта као и досадашњом релизацијом истог. Након завршене презентације развила се дискусија са учесницима из чега је проистакло низ закључака. Радном дијелу састанка присуствовали су начелник општине Младен Грујичић као и начелник Одјељења за привреду и развој Општине Сребреница Цвијетин Максимовић.

Овај пројекат је фокусиран на мала и средња предузећа која су посвећена развоју и иновацијама у својој области, а која су проактивна у кластерима кроз иницијативе смањивања и превенције емисије отпада из пољопривредно-прехрамбеног ланца, те помажу привредницима у сарадњи и размјени искустава. У оквиру тога, REINWASTE је замишљен као тестни пројекат промовишући концепт “short-time” практичне примјене рјешења, како би правовремено одговорио захтјевима “time to market”. Оптимизује употребу биолошких материјала и редизајнира производе и процесе да ограничи производњу неорганског отпада. Овим пројектом тестираће се модели напредних рјешења на три прехрамбена кластера у региону Југоисточне Европе: повртларство у Андалузији (Шпанија), мљекарство у Емилија-Ромања (Италија) и кластер производње и прераде меса у региону Прованса-Алпи-Азурна обала (Француска). Поред тога, пољопривредно-прехрамбени сектор Републике Српске (Босна и Херцеговина) ће имати користи и бенефита кроз методолошки приступ и трансфер знања и технологија из кључних европских сектора.

Конзорцијум чине:
– AGAPA, Agencia de Gestión Agraria y Pesquera de Andalucia, Granada, Шпанија, Координатор пројекта
– ASTER, Società consortile dell’Emilia-Romagna per l’Innovazione e il Trasferimento tecnologico, Болоња, Италија
– ANIA, Association Nationales des Industries Agro-alimentaires, Париз, Француска
– IFAPA, Instituto Andaluz de investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica, Севиља, Шпанија
– CRITT Agroalimentaire PACA, Centre Régional d’Innovation et de Transfert de Technologie, Авињон, Француска
– FIAB, Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas, Мадрид, Шпанија
– UES, Технолошки факултет Зворник Универзитета у Источном Сарајеву, Источно Сарајево, Република Српска-БИХ
– SEPE, CONFAGRICOLTURA, Confederazione Generale dell’Agricoltura Italiana, Рим, Италија
– FEDERALIMENTARE Servizi, Federazione Italiane dell’Industria Alimentare, Рим, Италија
– CHAMBRE REGIONALE D’AGRICULTURE, Eks-en-Provans, Француска

Пројекат траје до јула 2020. године.