Tim Tehnološkog fakulteta nastavio realizaciju projekta REINWASTE

Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS), Tehnološki fakultet Zvornik učestvuje kao član međunarodnog konzorcijuma na projektu finansiranom od strane EU-Interrg Mediterranean region i IPA, pod nazivom REINWASTE “REmanufacture the food supply chain by testing INnovative solutions for zero inorganic WASTE” (Preispitivanje lanca snabdijevanja prehrambenim proizvodima testiranjem inovativnih rješenja za nultu emisiju neorganskog otpada).

U petak, 08.02.2019. godine, u opštini Srebrenica radni tim projekta sa Tehnološkog fakuleta Zvornik doc. dr Dragan Vujadinović, doc. dr Aleksandar Došić i mr Milan Vukić je uspješno izvršio edukaciju zainteresovanih privrednika i yaposlenih u Opštini Srebrenica o ciljevima projekta kao i dosadašnjom relizacijom istog. Nakon završene prezentacije razvila se diskusija sa učesnicima iz čega je proistaklo niz zaključaka. Radnom dijelu sastanka prisustvovali su načelnik opštine Mladen Grujičić kao i načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj Opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović.

Ovaj projekat je fokusiran na mala i srednja preduzeća koja su posvećena razvoju i inovacijama u svojoj oblasti, a koja su proaktivna u klasterima kroz inicijative smanjivanja i prevencije emisije otpada iz poljoprivredno-prehrambenog lanca, te pomažu privrednicima u saradnji i razmjeni iskustava. U okviru toga, REINWASTE je zamišljen kao testni projekat promovišući koncept “short-time” praktične primjene rješenja, kako bi pravovremeno odgovorio zahtjevima “time to market”. Optimizuje upotrebu bioloških materijala i redizajnira proizvode i procese da ograniči proizvodnju neorganskog otpada. Ovim projektom testiraće se modeli naprednih rješenja na tri prehrambena klastera u regionu Jugoistočne Evrope: povrtlarstvo u Andaluziji (Španija), mljekarstvo u Emilija-Romanja (Italija) i klaster proizvodnje i prerade mesa u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala (Francuska). Pored toga, poljoprivredno-prehrambeni sektor Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) će imati koristi i benefita kroz metodološki pristup i transfer znanja i tehnologija iz ključnih evropskih sektora.

Konzorcijum čine:
– AGAPA, Agencia de Gestión Agraria y Pesquera de Andalucia, Granada, Španija, Koordinator projekta
– ASTER, Società consortile dell’Emilia-Romagna per l’Innovazione e il Trasferimento tecnologico, Bolonja, Italija
– ANIA, Association Nationales des Industries Agro-alimentaires, Pariz, Francuska
– IFAPA, Instituto Andaluz de investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica, Sevilja, Španija
– CRITT Agroalimentaire PACA, Centre Régional d’Innovation et de Transfert de Technologie, Avinjon, Francuska
– FIAB, Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas, Madrid, Španija
– UES, Tehnološki fakultet Zvornik Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Istočno Sarajevo, Republika Srpska-BIH
– SEPE, CONFAGRICOLTURA, Confederazione Generale dell’Agricoltura Italiana, Rim, Italija
– FEDERALIMENTARE Servizi, Federazione Italiane dell’Industria Alimentare, Rim, Italija
– CHAMBRE REGIONALE D’AGRICULTURE, Eks-en-Provans, Francuska

Projekat traje do jula 2020. godine.