Посјета румунског ректора Универзитету у Источном Сарајеву

Ректор Универзитата “Валахиа” из Трговишта у Румунији, проф. др Калин Орош, боравио је у посјети Универзитету у Источном Сарајеву (УИС) и том приликом састао се са ректором УИС-а, проф. др Стевом Пашалићем, проректорима проф. др Дејаном Бокоњићем и доц. др Синишом Берјаном, деканима и продеканима Електротехничког, Машинског и Филозофског факултета, те координатором за осигурање квалитета УИС-а др Ненадом Марковићем.

Током сусрета ректори два универзитета разговарали су, између осталог, о ситуацији и изазовима у високом образовању у Румунији и БиХ, те горућем проблему, а који се односи на смањење броја младе популације, на шта утичу бројни фактори. Закључено је да се генерално то одражава на број студената, односно на недостатак младог радноспособног становништва.

У циљу унапређења сарадње, осим општег споразума о билатералној сарадњи између универзитета, потписан је и споразум о сарадњи у програму Erasmus+. Универзитет Валахиа је извршио пријаву за Erasmus+ програм размјене особља и студената што би требало да омогући размјену, за почетак, наставног особља, а нешто касније и студената.

Сарадња са Универзитетом из Валахие се може подићи на висок ниво, констатовано је током сусрета, јер постоји значајна компатибилност програма између два универзитета. За област истраживања, Универзитет Валахиа има изузетно опремљен истраживачки институт, гдје постоји могућност да у оквиру билатералног споразума буду организоване заједничке докторске студије како би наши докторанти, посебно из области техничких наука, могли вршити истраживања у њиховом истраживачком институту.