Плакета “Свети Стефан” за студента Душка Костића

Међу овогодишњим одликованим појединцима поводом Дана Републике Српске нашао се и један Зворничанин, двадесетдвогодишњи Душко Костић, студент Технолошког факултета у Зворнику Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) који у индексу има 33 десетке и једну деветку. Он је од председнице РС Жељке Цвијановић за свеукупан допринос општем развоју и афирмацији Републике Српске добио плакету „Свети Стефан“, а за ово признање су га препоручили његови научни радови.

Костић каже да му је плакета подстрек за даљи рад, али више од свега подршка научном развоју и показатељ да се о младим људима из сфере науке води рачуна.

– То ће ми убудуће сигурно бити мотив да наставим са научним радом, а заправо су ме преко Фонда „Др Милан Јелић“ научни радови и препоручили за плакету. То су углавном радови из термодинамике, динамике флуида и других области, а они су важни приликом бодовања за стипендије. Драго ми је да сам добио плакету која је потврда мог научног рада – рекао је Костић.

Костић је, каже, сасвим случајно уписао Технолошки факултет у Зворнику.

– Увек су ми боље ишле природне науке, али сам хтео да упишем војну академију. На наговор родитеља сам одустао те послушао њихов и савет разредника из средње школе који ми је преоручио овај факултет и то управо хемијско-процесно инжењерство. Тако сам и урадио и одмах видио погодности јер студирам у свом граду те је све много јефтиније – истиче Костић.

Једина деветка у индексу је била из информатике, коју је прву положио.

– То је био испит који сам полагао у фебруару месецу, у првој години, и добио сам деветку. Касније сам из 33 испита добијао само десетке. Остало ми је још девет испита и дипломски те планирам до краја јуна да дипломирам – каже Костић и додаје да му је план да настави мастер и докторске студије.

– Жеља ми је да се и даље усавршавам па ћу и дипломски рад узети са темом која ће бити везана за факултет и „Алумину“, а потом наставити мастер и докторске студије – наводи Костић.

Он је истакао да не планира да иде било где из Републике Српске као што то раде његови вршњаци.

– Максимално се дајем на студијама, напредујем и не видим зашто бих ишао из Републике Српске. Свако ко ради и даје максимум својих могућности овде може да се оствари. Не можете бити просечни или испод просека и очекивати нешто више у животу – сматра Костић.

Извор: infobirac.net