Plaketa “Sveti Stefan” za studenta Duška Kostića

Među ovogodišnjim odlikovanim pojedincima povodom Dana Republike Srpske našao se i jedan Zvorničanin, dvadesetdvogodišnji Duško Kostić, student Tehnološkog fakulteta u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) koji u indeksu ima 33 desetke i jednu devetku. On je od predsednice RS Željke Cvijanović za sveukupan doprinos opštem razvoju i afirmaciji Republike Srpske dobio plaketu „Sveti Stefan“, a za ovo priznanje su ga preporučili njegovi naučni radovi.

Kostić kaže da mu je plaketa podstrek za dalji rad, ali više od svega podrška naučnom razvoju i pokazatelj da se o mladim ljudima iz sfere nauke vodi računa.

– To će mi ubuduće sigurno biti motiv da nastavim sa naučnim radom, a zapravo su me preko Fonda „Dr Milan Jelić“ naučni radovi i preporučili za plaketu. To su uglavnom radovi iz termodinamike, dinamike fluida i drugih oblasti, a oni su važni prilikom bodovanja za stipendije. Drago mi je da sam dobio plaketu koja je potvrda mog naučnog rada – rekao je Kostić.

Kostić je, kaže, sasvim slučajno upisao Tehnološki fakultet u Zvorniku.

– Uvek su mi bolje išle prirodne nauke, ali sam hteo da upišem vojnu akademiju. Na nagovor roditelja sam odustao te poslušao njihov i savet razrednika iz srednje škole koji mi je preoručio ovaj fakultet i to upravo hemijsko-procesno inženjerstvo. Tako sam i uradio i odmah vidio pogodnosti jer studiram u svom gradu te je sve mnogo jeftinije – ističe Kostić.

Jedina devetka u indeksu je bila iz informatike, koju je prvu položio.

– To je bio ispit koji sam polagao u februaru mesecu, u prvoj godini, i dobio sam devetku. Kasnije sam iz 33 ispita dobijao samo desetke. Ostalo mi je još devet ispita i diplomski te planiram do kraja juna da diplomiram – kaže Kostić i dodaje da mu je plan da nastavi master i doktorske studije.

– Želja mi je da se i dalje usavršavam pa ću i diplomski rad uzeti sa temom koja će biti vezana za fakultet i „Aluminu“, a potom nastaviti master i doktorske studije – navodi Kostić.

On je istakao da ne planira da ide bilo gde iz Republike Srpske kao što to rade njegovi vršnjaci.

– Maksimalno se dajem na studijama, napredujem i ne vidim zašto bih išao iz Republike Srpske. Svako ko radi i daje maksimum svojih mogućnosti ovde može da se ostvari. Ne možete biti prosečni ili ispod proseka i očekivati nešto više u životu – smatra Kostić.

Izvor: infobirac.net