Старт / Вијести - Правни факултет / На Правном факултету одржана Правна клиника

На Правном факултету одржана Правна клиника

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву (УИС), у Одјељењу у Бијељини, у периоду од 17. до 31. децембра 2018. године, одржана је Правна клиника под називом „Правда за дјецу“ (Клиничко образовање правника за студенте Правног факултета), у оквиру наставка сарадње са Центром за људска права из Мостара, која је започела 2017. године одржавањем истовјетне клинике за студенте Правног факултета у сједишту на Палама.

Правна клиника одржана је у оквиру пројекта „Правда за свако дијете“ који проводи UNICEF у сарадњи са Шведском агенцијом за развој (Sida), Швајцарском владом, надлежним ресорним министарствима и институцијама на нивоу БиХ, ентитета и кантона, те Бироом за људска права Тузла, Центром за истраживање политике супротстављања криминалитету (CPRC) и Центром за људска права у Мостару, невладиним организацијама које пружају стручну и техничку подршку у спровођењу активности, а чији фокус је приступ правди за дјецу, права, интереси и заштита дјеце и младих, развијање и примјена алтернативних мјера при поступању са дјецом у контакту са законом, као и предупређење малољетничког преступништва.

Предавачи на клиници били су наставници и сарадници правних факултета, као и правници који се у пракси баве остваривањем и заштитом права и интереса дјетета (судије, адвокати, замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске и радници центра за социјални рад), укупно њих 19. У току 2019. године (највјероватније током марта), полазници ће обавити вишедневну стручну праксу у Центру за пружање бесплатне правне помоћи, Канцеларија у Бијељини. По окончању рада правне клинике, студенти ће добити сертификате о учешћу на клиници и обављеној стручној пракси.

Студенти друге, треће и четврте године и апсолвенти првог циклуса студија, укупно њих 24, имали су прилику да на 30 часова одслушају теоријска и практична предавања, те да учествују у радионицама које се тичу права дјетета. На појединим предавањима добијали су и радни материјал у виду практичних образаца или краћих саопштења.

Након одржавања клинике биће објављен зборник радова у коме ће бити садржани научни и стручни радови и есеји предавача правне клинике.