Проф. мр Дражан Косорић – лауреат прве награде на такмичењу композитора „Кројцерова соната” у Москви

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) проф. мр Дражан Косорић добитник је прве награде у номинацији Програмска камерна композиција на такмичењу композитора „Кројцерова соната” одржаном у Москви.

Церемонија додјеле награда и гала-концерт лауреата такмичења, на коме је премијерно изведена Косорићева награђена композиција “Вижу, снова небо тмится” за гудачки квинтет, одржани су 4. децембра 2018. године у Дому композитора у Москви. Дјело је извео познати московски ансамбл за савремену музику „Студия новой музыки”.

Ово такмичење, завршна је етапа Сверуског музичког фестивала „Лав Толстој очима музичара”, пројекта који је реализован из гранта предсједника Русије за подршку пројеката од општег националног значаја у области умјетности.

Жири такмичења био је састављен од еминентних композитора, диригената, музиколога, извођача, професора катедри за композицију конзерваторијума у Москви и Санкт-Петербургу и Више школе за музику „Катарина Гурска” у Мадриду. На челу жирија, као почасни предсједник, био је славни руски композитор Родион Шчедрин.