Prof. mr Dražan Kosorić – laureat prve nagrade na takmičenju kompozitora „Krojcerova sonata” u Moskvi

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) prof. mr Dražan Kosorić dobitnik je prve nagrade u nominaciji Programska kamerna kompozicija na takmičenju kompozitora „Krojcerova sonata” održanom u Moskvi.

Ceremonija dodjele nagrada i gala-koncert laureata takmičenja, na kome je premijerno izvedena Kosorićeva nagrađena kompozicija “Vižu, snova nebo tmitsя” za gudački kvintet, održani su 4. decembra 2018. godine u Domu kompozitora u Moskvi. Djelo je izveo poznati moskovski ansambl za savremenu muziku „Studiя novoй muzыki”.

Ovo takmičenje, završna je etapa Sveruskog muzičkog festivala „Lav Tolstoj očima muzičara”, projekta koji je realizovan iz granta predsjednika Rusije za podršku projekata od opšteg nacionalnog značaja u oblasti umjetnosti.

Žiri takmičenja bio je sastavljen od eminentnih kompozitora, dirigenata, muzikologa, izvođača, profesora katedri za kompoziciju konzervatorijuma u Moskvi i Sankt-Peterburgu i Više škole za muziku „Katarina Gurska” u Madridu. Na čelu žirija, kao počasni predsjednik, bio je slavni ruski kompozitor Rodion Ščedrin.