Интензивирана међународна сарадња Правног факултета

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) проф. др Горан Марковић учествовао је, у раду међународне научне конференције, коју су у Сасарију (Италија), организовали Институт за проучавање Средоземља и Истраживачки центар “G. La Pira” при Националном истраживачком центру Италије, у сарадњи са Асоцијацијом правних факултета Руске Федерације.

Професор Марковић је наведеној конференцији учествовао на позив проф. др Пјеранђела Каталана, професора емеритуса на чувеном римском универзитету La Sapienza. Истовремено са учешћем у раду конференције, декан је разговарао са представницима Правног факултета Универзитета у Сасарију о потписивању Меморандума о разумијевању, чији потписник ће бити и Универзитет у Бреши.

Припреме за потписивање овог меморандума су у завршној фази, а његовим потписивањем створиће се претпоставке за заједничко учешће ових факултета у Erasmus + пројектима. То значи да би наставници и студенти Правног факултета могли, уз финансирање средствима из пројеката, држати предавања односно слушати наставу на поменутим италијанским универзитетима, као што би наставници и студенти са ових универзитета држали односно слушали наставу на нашем Правном факултету.

Осим сарадње у овој области, Меморандум предвиђа сарадњу и у сљедећим областима: љетне школе, учење језика, приправништва/стажирања, заједничко менторство докторских дисертација, размјена публикација, сарадња при организовању конференција и семинара, заједнички истраживачки програми и заједничке академске публикације.

Декан Марковић је обавио разговоре и са деканом Правног факултета Универзитета у Валенсији (Шпанија) проф. др Франсиском Хавиером Палао Гилом, продеканицом Правног факултета Универзитета у Клермону (Француска) проф. др Мари-Елизабет Бодоен, проф. др Летицијом Казертано, са Универзитета у Инсубрији (Италија), проф. др Сергејем Бабурином, предсједником Асоцијације правних факултета Руске Федерације, и проф. др Катерином Филипини, са Универзитета у Милану (Италија).

Након обављених иницијалних разговора, биће настављени преговори са овим универзитетима, с циљем потписивања сличних меморандума о разумијевању и сарадњи.