Intenzivirana međunarodna saradnja Pravnog fakulteta

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) prof. dr Goran Marković učestvovao je, u radu međunarodne naučne konferencije, koju su u Sasariju (Italija), organizovali Institut za proučavanje Sredozemlja i Istraživački centar “G. La Pira” pri Nacionalnom istraživačkom centru Italije, u saradnji sa Asocijacijom pravnih fakulteta Ruske Federacije.

Profesor Marković je navedenoj konferenciji učestvovao na poziv prof. dr Pjeranđela Katalana, profesora emeritusa na čuvenom rimskom univerzitetu La Sapienza. Istovremeno sa učešćem u radu konferencije, dekan je razgovarao sa predstavnicima Pravnog fakulteta Univerziteta u Sasariju o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju, čiji potpisnik će biti i Univerzitet u Breši.

Pripreme za potpisivanje ovog memoranduma su u završnoj fazi, a njegovim potpisivanjem stvoriće se pretpostavke za zajedničko učešće ovih fakulteta u Erasmus + projektima. To znači da bi nastavnici i studenti Pravnog fakulteta mogli, uz finansiranje sredstvima iz projekata, držati predavanja odnosno slušati nastavu na pomenutim italijanskim univerzitetima, kao što bi nastavnici i studenti sa ovih univerziteta držali odnosno slušali nastavu na našem Pravnom fakultetu.

Osim saradnje u ovoj oblasti, Memorandum predviđa saradnju i u sljedećim oblastima: ljetne škole, učenje jezika, pripravništva/stažiranja, zajedničko mentorstvo doktorskih disertacija, razmjena publikacija, saradnja pri organizovanju konferencija i seminara, zajednički istraživački programi i zajedničke akademske publikacije.

Dekan Marković je obavio razgovore i sa dekanom Pravnog fakulteta Univerziteta u Valensiji (Španija) prof. dr Fransiskom Havierom Palao Gilom, prodekanicom Pravnog fakulteta Univerziteta u Klermonu (Francuska) prof. dr Mari-Elizabet Bodoen, prof. dr Leticijom Kazertano, sa Univerziteta u Insubriji (Italija), prof. dr Sergejem Baburinom, predsjednikom Asocijacije pravnih fakulteta Ruske Federacije, i prof. dr Katerinom Filipini, sa Univerziteta u Milanu (Italija).

Nakon obavljenih inicijalnih razgovora, biće nastavljeni pregovori sa ovim univerzitetima, s ciljem potpisivanja sličnih memoranduma o razumijevanju i saradnji.