На Правном факултету одржан научни скуп “Право и вриједности”

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан научни скуп о теми “Право и вриједности” са циљем указивања на значај вриједности које су уткане у темеље правног система, а из којих се развијају правни институти и регулишу различите области друштвеног живота.

Професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву и члан организационог одбора научног скупа Горан Марковић рекао је новинарима да је научни скуп, који је одржан осми пут, омогућио је да Правни факултет постане препознатљив у земљи, али и у региону.

“Имајући у виду чињеницу да на овом факултету раде професори са 15 правних факултета држава у региону, скуп је попримио и међународни карактер”, изјавио је Марковић и додао да су учесници излагали студентима реферате о разним темама које су везане за право, анализирајући различите правне институте, уставна и законска рјешења.

Он је додао да ће након одржаних скупова сви реферати бити објављени у зборнику радова у првој половини сљедеће године, који ће бити послан свим правним факултетима, универзитетским библиотекама, јединицама локалне самоуправе и институцијама Републике Српске.

Вршилац дужности декана Правног факултета на Палама Радислав Лале рекао је да је основна мисија факултета да образује и произведе најквалитетније правничке кадрове који ће бити спремни да одговоре свим захтјевима које носи савремено друштво и правничка професија.

“Ми стојимо раме уз раме са најугледнијим високошколским установама правних факултета у земљама бивше Југославије”, навео је Лале и додао да је то потврђено организовањем овога научног скупа.

Доцент на Правном Факултету Универзитета у Источном Сарајеву Димитрије Ћеранић рекао је да Пале требају да буду поносне на чињеницу да је 1992. године ту створен правни темељ Републици Српској.

“Жеља нам је да развијемо правни систем Републике Српске, да нико више никада не каже да Српска не треба да опстане. Она не да ће да опстане, него ће да се развија у савремену, европску и правно уређену државу”, каже Лале и додаје да Правни факултет даје допринос том циљу.

Он је позвао све људе добре воље који се налазе на власти да подрже Правни факултет на Палама на његовом путу ка израстању у најснажнију високообразовну установу.

Правни факултет је формирао међународни Научни одбор, који чине угледни универзитетски професори, који учествују у припремама за одржавање научног скупа и за објављивање зборника радова.

Извор: Новинска агенција СРНА

Видео прилог РТВ ОСМ Пале: