Na Pravnom fakultetu održan naučni skup “Pravo i vrijednosti”

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održan naučni skup o temi “Pravo i vrijednosti” sa ciljem ukazivanja na značaj vrijednosti koje su utkane u temelje pravnog sistema, a iz kojih se razvijaju pravni instituti i regulišu različite oblasti društvenog života.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i član organizacionog odbora naučnog skupa Goran Marković rekao je novinarima da je naučni skup, koji je održan osmi put, omogućio je da Pravni fakultet postane prepoznatljiv u zemlji, ali i u regionu.

“Imajući u vidu činjenicu da na ovom fakultetu rade profesori sa 15 pravnih fakulteta država u regionu, skup je poprimio i međunarodni karakter”, izjavio je Marković i dodao da su učesnici izlagali studentima referate o raznim temama koje su vezane za pravo, analizirajući različite pravne institute, ustavna i zakonska rješenja.

On je dodao da će nakon održanih skupova svi referati biti objavljeni u zborniku radova u prvoj polovini sljedeće godine, koji će biti poslan svim pravnim fakultetima, univerzitetskim bibliotekama, jedinicama lokalne samouprave i institucijama Republike Srpske.

Vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta na Palama Radislav Lale rekao je da je osnovna misija fakulteta da obrazuje i proizvede najkvalitetnije pravničke kadrove koji će biti spremni da odgovore svim zahtjevima koje nosi savremeno društvo i pravnička profesija.

“Mi stojimo rame uz rame sa najuglednijim visokoškolskim ustanovama pravnih fakulteta u zemljama bivše Jugoslavije”, naveo je Lale i dodao da je to potvrđeno organizovanjem ovoga naučnog skupa.

Docent na Pravnom Fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić rekao je da Pale trebaju da budu ponosne na činjenicu da je 1992. godine tu stvoren pravni temelj Republici Srpskoj.

“Želja nam je da razvijemo pravni sistem Republike Srpske, da niko više nikada ne kaže da Srpska ne treba da opstane. Ona ne da će da opstane, nego će da se razvija u savremenu, evropsku i pravno uređenu državu”, kaže Lale i dodaje da Pravni fakultet daje doprinos tom cilju.

On je pozvao sve ljude dobre volje koji se nalaze na vlasti da podrže Pravni fakultet na Palama na njegovom putu ka izrastanju u najsnažniju visokoobrazovnu ustanovu.

Pravni fakultet je formirao međunarodni Naučni odbor, koji čine ugledni univerzitetski profesori, koji učestvuju u pripremama za održavanje naučnog skupa i za objavljivanje zbornika radova.

Izvor: Novinska agencija SRNA

Video prilog RTV OSM Pale: