Одржан Међународни конгрес доктора стоматологије

Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву уз подршку Коморе доктора стоматологије Републике Српске по први пут је организовао Међународни конгрес доктора стоматологије, који је одржан 12 и 13. октобра 2018. године на Медицинском факултету.

„Медицински факултет је до сада је био организатор симпозијума за докторе стоматологије на годишњем нивоу. Пошто живимо у времену гдје се промјене и унапређења дешавају свакоднево хтјели смо и ми као установа да кренемо корак унапријед и организујемо први пут међународни конгрес. Присуство предавача са четири универзитета и скоро 50 пријављених усмених и постер презентација из Србије, Македоније, Црне Горе и Републике Српске указује да смо успјешно искорачили напријед и да наш Факултет постаје препознатљива установа не само у Српској већ и у региону“ – рекао је помоћник декана Медицинског факултета и кооординатор студијског програма Стоматологија проф. др Никола Стојановић.

Добродошлицу учесницима пожелио је проректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић, предсједник научног одбора Конгреса и продекан за науку и истраживање на Медицинском факултету проф. др Биљана Мијовић, продекан за науку на Стоматолошком факултету Универзитета у Београду проф. др Ивана Радовић, продекан за међународну сарадњу на Стоматолошком факултету Универзитета Св. Кирила и Методија у Скопљу проф. др Соња Апостолска и предсједник Коморе доктора стоматологије Републике Српске прим. др Младен Мишељић. Конгрес је отворио предсједник Конгресног одбора и декан Медицинског факултета проф. др Милан Кулић.

Научни програм Конгреса ја обухватио предавања по позиву осам еминентних стручњака са четири Универзитета: Београда, Скопља, Бања Луке и Источног Сарајева, који су учесницима приказали најновија истраживачка и стручна достигнућа и препоруке за клиничку праксу. На Конгресу је представљено 13 усмених и 34 постер презентације из различитих области стоматологије. У оквиру два округла стола разматрано је стање оралног здравља и предузетих мјера за превенцију у региону, као и о будућности стоматолошке струке и њене интеграције у европске оквире.

Поред научног дијела Конгреса, свим учесницима омогућена је посјета изложби денталне опреме и материјала водећих стоматолошких произвођача.

Конгресу је присуствовало око 200 учесника из земље и региона.