Održan Međunarodni kongres doktora stomatologije

Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu uz podršku Komore doktora stomatologije Republike Srpske po prvi put je organizovao Međunarodni kongres doktora stomatologije, koji je održan 12 i 13. oktobra 2018. godine na Medicinskom fakultetu.

„Medicinski fakultet je do sada je bio organizator simpozijuma za doktore stomatologije na godišnjem nivou. Pošto živimo u vremenu gdje se promjene i unapređenja dešavaju svakodnevo htjeli smo i mi kao ustanova da krenemo korak unaprijed i organizujemo prvi put međunarodni kongres. Prisustvo predavača sa četiri univerziteta i skoro 50 prijavljenih usmenih i poster prezentacija iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske ukazuje da smo uspješno iskoračili naprijed i da naš Fakultet postaje prepoznatljiva ustanova ne samo u Srpskoj već i u regionu“ – rekao je pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta i kooordinator studijskog programa Stomatologija prof. dr Nikola Stojanović.

Dobrodošlicu učesnicima poželio je prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Dejan Bokonjić, predsjednik naučnog odbora Kongresa i prodekan za nauku i istraživanje na Medicinskom fakultetu prof. dr Biljana Mijović, prodekan za nauku na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivana Radović, prodekan za međunarodnu saradnju na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Sv. Kirila i Metodija u Skoplju prof. dr Sonja Apostolska i predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske prim. dr Mladen Mišeljić. Kongres je otvorio predsjednik Kongresnog odbora i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Milan Kulić.

Naučni program Kongresa ja obuhvatio predavanja po pozivu osam eminentnih stručnjaka sa četiri Univerziteta: Beograda, Skoplja, Banja Luke i Istočnog Sarajeva, koji su učesnicima prikazali najnovija istraživačka i stručna dostignuća i preporuke za kliničku praksu. Na Kongresu je predstavljeno 13 usmenih i 34 poster prezentacije iz različitih oblasti stomatologije. U okviru dva okrugla stola razmatrano je stanje oralnog zdravlja i preduzetih mjera za prevenciju u regionu, kao i o budućnosti stomatološke struke i njene integracije u evropske okvire.

Pored naučnog dijela Kongresa, svim učesnicima omogućena je posjeta izložbi dentalne opreme i materijala vodećih stomatoloških proizvođača.

Kongresu je prisustvovalo oko 200 učesnika iz zemlje i regiona.