Студенти Машинског факултета УИС-а боравили на Универзитету Duisburg-Essen у Њемачкој

У оквиру ERASMUS+ пројекта REBUS (REady for BUSiness –  Integrating and validating practical entrepreneurship skills in  engineering and ICT studies) студенти Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву боравили су на Универзитету Duisburg-Essen у Њемачкој.

Дванаест студената и два професора су у периоду од 29.08.2018. до 08.09.2018. године, заједно са колегама из региона и Европе, прошли обуке еминентих предавача са Универзитета Duisburg-Essen из области предузетништва.

Циљ обуке је био оспособљавање студената за самосталну израду бизнис планова, као и унапређење предузетничких компетенција као кључних компетенција за запошљавање будућих инжењера, што је и циљ овога пројекта.

На пројекту учествује петнаест партнера из региона и Европе. Координатор пројекта у име Универзитета у Источном Сарајеву је доц. др Горан Орашанин.

Утисци студената

Виолета Милаковић, студент четврте године смјера Инжењерски дизајн производа

Захваљујући пројекту REBUS и Машинском факултету Источно Сарајево посјетили смо Њемачку, гдје смо се упознали са студентима из Русије и Косова. На овом пројекту смо се детаљније упознали са израдом прототипа, креативним размишљањем, анализама при доношењу одлука. Пројекат је омогућио и рад у тимовима са студентима различитих вјера, националности и традиције што нам је представљао велики изазов.

Рад у тимовима са студентима из других држава је био веома занимљив и динамичан. Овај пројекат је омогућио и посјету граду Essenu, као и упознавање са самим током развијања идеје, од идеје до бизнис плана.

Александар Лукета, студент треће године смјера Енергетско процесно машинство

Сама посјета Универзитету Duisburg-Essen на нас је оставила велики утисак и импресију. Одушевљени смо начином на који су нас дочекали, као и њиховим гостопримством и енергијом коју су одавали. Ова посјета нам је омогућила да упознамо друге културе, народе, њихове начине размишљања и културно-едукативни развој. Оно што нас је импресионирало као представнике мале средине из које долазимо је ниво знања који посједујемо и који нам је током ове посјете извојевао водећу позицију. Драго нам је што смо примјетили да су и остали студенти отворени за сваки вид сарадње, комуникацију и дружење. Захваљујући раду у групама имали смо прилику да се упознамо са другим језицима, државама из којих долазе, као и многим појединостима у њој. Захвални смо овој посјети и драго нам је што смо усвојили доста корисних вјештина које можемо пренијети у наш образовни систем и самим тим га унаприједити.

Никола Курдулија, студент четврте године смјера Производно машинство

Посјета Универзитету Duisburg-Essen за нас представља једно ново искуство које ћемо памтити и које ће нам помоћи за даље усавршавање ове области.  Одушевљени смо начином на који су нас дочекали, као и њиховим гостопримством. Ова посјета нам је омогућила да упознамо представнике са других универзитета, њихов начин размишљања и њихове квалитете.  Оно што је нас импресионирало као представнике мале средине из које долазимо је ниво знања који посједујемо и које нам је током ове посјете извојевало водећу позицију.

Захваљујући раду у групама имали смо прилику да се упознамо са другим језицима, државама из којих долазе, као и многим појединостима у њој. Ова посјета је допринијела новим знањима и квалитетима које до сада нисмо имали у тој мјери.

Овим путем се захваљујемо Универзитету Duisburg-Essen на свему, као и представницима Универзитета из Русије и Косова на упознавању, дружењу и сарадњи.