Ректор Пашалић присуствовао обиљежавању 210 година постојања Универзитета у Београду

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић присуствовао је свечаности поводом обиљежавања 210 година постојања Универзитета у Београду.

Ректор Пашалић присуствовао је и Конференцији посвећеној аутономији и финансирању универзитета, организованој у сарадњи са Европском асоцијацијом универзитета (ЕУА).

Универзитет у Београду је током дводневног програма, 12. и 13. септембра, обиљежио јубилеј традиционалном додјелом награда за 32 најбоља студента са свих факултета који припадају том универзитету.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић рекао је да је до сада 400.000 студената дипломирало на том универзитету, напомињући како је Универзитет којим управља увијек био покретач развоја читавог друштва, те да се посљедњих седам година налази на Шангајској листи 500 најбољих свјетских универзитета.

Дан Универзитета у Београду установљен је у знак сјећања на 13. септембар 1808. године када је на приједлог просветитеља Доситеја Обрадовића почела са радом Велика школа, иако је тек 1905. године званично преименован у Универзитет.

У првој генерацији уписано је 20 ученика међу којима је био Вук Караџић, а кроз тај универзитет је прошло много великих имена попут Јосипа Панчића, Јована Цвијића, Михаила Петровића Аласа.

У сјећање на научника Милутина Миланковића у Ректорату је отворена спомен соба.