Rektor Pašalić prisustvovao obilježavanju 210 godina postojanja Univerziteta u Beogradu

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić prisustvovao je svečanosti povodom obilježavanja 210 godina postojanja Univerziteta u Beogradu.

Rektor Pašalić prisustvovao je i Konferenciji posvećenoj autonomiji i finansiranju univerziteta, organizovanoj u saradnji sa Evropskom asocijacijom univerziteta (EUA).

Univerzitet u Beogradu je tokom dvodnevnog programa, 12. i 13. septembra, obilježio jubilej tradicionalnom dodjelom nagrada za 32 najbolja studenta sa svih fakulteta koji pripadaju tom univerzitetu.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević rekao je da je do sada 400.000 studenata diplomiralo na tom univerzitetu, napominjući kako je Univerzitet kojim upravlja uvijek bio pokretač razvoja čitavog društva, te da se posljednjih sedam godina nalazi na Šangajskoj listi 500 najboljih svjetskih univerziteta.

Dan Univerziteta u Beogradu ustanovljen je u znak sjećanja na 13. septembar 1808. godine kada je na prijedlog prosvetitelja Dositeja Obradovića počela sa radom Velika škola, iako je tek 1905. godine zvanično preimenovan u Univerzitet.

U prvoj generaciji upisano je 20 učenika među kojima je bio Vuk Karadžić, a kroz taj univerzitet je prošlo mnogo velikih imena poput Josipa Pančića, Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa.

U sjećanje na naučnika Milutina Milankovića u Rektoratu je otvorena spomen soba.