Ректор УИС-а проф. др Стево Пашалић: Будућност у интегрисаном, а не струковном универзитету

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић изразио је неслагање са идејом увођења струковних универзитета, истичући да је садашњи модел интегрисаног универзитета у Источном Сарајеву, односно Бањалуци, најприхватљивији за земљу са нешто више од милион становника.

Према његовим ријечима, није нова иницијатива за стварање струковних универзитета, коју заговара и декан Медицинског факултета у Бањалуци проф. др Ранко Шкрбић.

“Сада имамо интегрисане универзитете у Источном Сарајеву и Бањалуци и од тога нећемо одступити јер је то најрационалније”, рекао је ректор Пашалић у изјави медијима у Источном Сарајеву, истичући да би увођењем струковних универзитета Република Српска, умјесто постојећа два, имала шест универзитета.

Ректор Пашалић је поновио да, у складу са демографским трендом смањења становништва, и универзитети сваке године уписују мање студената.

Он је упозорио да Србија стимулативним мјерама привлачи велики број студената из Републике Српске, због чега овдашњи факултети уписују мање студената.

“Моје су грубе процјене да сваке године хиљаду најбољих ђака одлази да студира у Србији”, навео је ректор Пашалић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву је, на сједници одржаној 31. јула, упознао одборнике у Скупштини града Источно Сарајево о информацији о стању у овој институцији у прошлој години.

Ректор Пашалић је навео да Универзитет у Источном Сарајеву запошљава око хиљаду људи и да у три студијска циклуса на факултетима овог универзитета студира готово 11.000 студената.

“Универзитет је вјечан, сви остали пролазни”, истакао је ректор Пашалић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да је Универзитет једна од најзначајнијих институција од оснивања града, те стуб останка и опстанка становништва, посебно младих на овом подручју.

“Будућност града Источног Сарајева и његових појединих општина у доброј мјери зависиће од статуса Универзитета и броја студената”, рекао је Вуковић, који је подржао Универзитет у Источном Сарајеву у облику у којем сада ради.

Вуковић је изразио оштро противљење иницијативама о преношењу сједишта из Источног Сарајева било ког од осам факултета и поручио другим локалним заједницама да не граде свој развој на рачун града Источног Сарајева.

Градоначелник Источног Сарајева изразио је очекивање да ће надлежне институције донијети стимулативне политике које ће задржати студенте у Републици Српској, укључујући и Универзитет у Источном Сарајеву.

Скупштина града Источног Сарајева је на сједници одржаној у уторак, 31. јула, прихватила информацију о стању на Универзитету у Источном Сарајеву.

Извор: Веб редакција/СРНА