Rektor UIS-a prof. dr Stevo Pašalić: Budućnost u integrisanom, a ne strukovnom univerzitetu

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić izrazio je neslaganje sa idejom uvođenja strukovnih univerziteta, ističući da je sadašnji model integrisanog univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno Banjaluci, najprihvatlјiviji za zemlјu sa nešto više od milion stanovnika.

Prema njegovim riječima, nije nova inicijativa za stvaranje strukovnih univerziteta, koju zagovara i dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci prof. dr Ranko Škrbić.

“Sada imamo integrisane univerzitete u Istočnom Sarajevu i Banjaluci i od toga nećemo odstupiti jer je to najracionalnije”, rekao je rektor Pašalić u izjavi medijima u Istočnom Sarajevu, ističući da bi uvođenjem strukovnih univerziteta Republika Srpska, umjesto postojeća dva, imala šest univerziteta.

Rektor Pašalić je ponovio da, u skladu sa demografskim trendom smanjenja stanovništva, i univerziteti svake godine upisuju manje studenata.

On je upozorio da Srbija stimulativnim mjerama privlači veliki broj studenata iz Republike Srpske, zbog čega ovdašnji fakulteti upisuju manje studenata.

“Moje su grube procjene da svake godine hilјadu najbolјih đaka odlazi da studira u Srbiji”, naveo je rektor Pašalić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu je, na sjednici održanoj 31. jula, upoznao odbornike u Skupštini grada Istočno Sarajevo o informaciji o stanju u ovoj instituciji u prošloj godini.

Rektor Pašalić je naveo da Univerzitet u Istočnom Sarajevu zapošlјava oko hilјadu lјudi i da u tri studijska ciklusa na fakultetima ovog univerziteta studira gotovo 11.000 studenata.

“Univerzitet je vječan, svi ostali prolazni”, istakao je rektor Pašalić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da je Univerzitet jedna od najznačajnijih institucija od osnivanja grada, te stub ostanka i opstanka stanovništva, posebno mladih na ovom području.

“Budućnost grada Istočnog Sarajeva i njegovih pojedinih opština u dobroj mjeri zavisiće od statusa Univerziteta i broja studenata”, rekao je Vuković, koji je podržao Univerzitet u Istočnom Sarajevu u obliku u kojem sada radi.

Vuković je izrazio oštro protivlјenje inicijativama o prenošenju sjedišta iz Istočnog Sarajeva bilo kog od osam fakulteta i poručio drugim lokalnim zajednicama da ne grade svoj razvoj na račun grada Istočnog Sarajeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva izrazio je očekivanje da će nadležne institucije donijeti stimulativne politike koje će zadržati studente u Republici Srpskoj, uklјučujući i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Skupština grada Istočnog Sarajeva je na sjednici održanoj u utorak, 31. jula, prihvatila informaciju o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Izvor: Veb redakcija/SRNA