Привремено пресељење Факултета физичког васпитања и спорта са Стамбулчића у Пале

 

Саопштење Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву

 

На сједници Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву, одржаној дана 18.07.2018. године једногласно од стране свих делегата са свих организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву подржана је иницијатива за привремено пресељење Факултета физичког васпитања и спорта са Стамбулчића у Пале, односно у слободне просторије Економског и Правног факултета у Палама.

Такође је дата пуна подршка свим активностима које ће студенти Факултета физичког васпитања и спорта предузети поводом новонастале ситуације.

Наиме, Факултет физичког васпитање и спорта налази се  десет километара изван универзитетског центра Пале на око 1000 метара надморске висине. Сама удаљеност и прилаз факултету довољно говоре о томе у каквој се ситуацији налази овај факултет а дешавале су се  и саобраћајне несреће од којих је једна била са смртним исходом. Факултет и  одавно егзистира у безусловним просторијама у којима више није могуће одвијање процеса наставе и других активности које факултет обавља.

На састанку у Влади Републике Српске одржаном дана 02. априла 2018- е године као један од захтјева које је рукводство Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву изнијело пред премијерку и друге представнике Владе Републике Српске био је да се поменутом факултету додијеле просторије бившег студентског центра на Корану. Тада смо уједно и упознати да се поменута имовина одавно налази под стечајем и да у том тренутку нису постојали услови да се факултеу додијеле просторије бившег студентског центра Коран.

На једној од сједница проширеног колегија као и на сједници Управног одбора Универзитета представници факултета су упутили захтјев према руководству Универзитета за њихово привремено пресељење у просторије Правног и Економског факаултета Пале уколико за то постоје услови. Управни одбор Универзитета је формирао комисију која је имала задатак да ли постоје објективни услови за испуњења захтјева Факултета физичког васпитања и спорта. Комисија је поднијела позитиван извјештај којим је утврдила да на поменутим факултетаима постоје одређени слободни капацитети који би испунили захтјеве Факултета физичког васпитања и спорта.

Нажалост, менаџменти Правног и Економског факултета према незваничним информацијама нису имали разумијевања за новонасталу ситуацију и  од почетка читав процес покушавају да саботирају. Како сазнајемо, према ријечима одређених професора студенти Факултета физичког васпитања и спорта нису достојни поменутих просторија на њиховим факултетима што је апсолутно апсурдно и што Студентски парламент најоштрије осуђује.

Због свега наведеног представници Факултета физичког васпитања и спорта у Студентском парламенту су нас обавијестили да наредну школску годину неће почети у својој садашњој згради и да ће своје легитимне захтјеве потражити путем протеста за које имају пуну подршку свих представника Студентског парламента.

Сматрамо да би се привременим пресељењем поменутог факултета остварили многобројни услови за развој и промоцију факултета као и побољшање уписа али и несметано обављање свакодневних активности студената и наставног и ненаставног особља на факултету што би се са друге стране одразило на стварање позитивне слике на Универзитету у Источном Сарајеву.