Privremeno preselјenje Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta sa Stambulčića u Pale

 

Saopštenje Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu

 

Na sjednici Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održanoj dana 18.07.2018. godine jednoglasno od strane svih delegata sa svih organizacionih jedinica Univerziteta u Istočnom Sarajevu podržana je inicijativa za privremeno preselјenje Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta sa Stambulčića u Pale, odnosno u slobodne prostorije Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Palama.

Takođe je data puna podrška svim aktivnostima koje će studenti Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta preduzeti povodom novonastale situacije.

Naime, Fakultet fizičkog vaspitanje i sporta nalazi se  deset kilometara izvan univerzitetskog centra Pale na oko 1000 metara nadmorske visine. Sama udalјenost i prilaz fakultetu dovolјno govore o tome u kakvoj se situaciji nalazi ovaj fakultet a dešavale su se  i saobraćajne nesreće od kojih je jedna bila sa smrtnim ishodom. Fakultet i  odavno egzistira u bezuslovnim prostorijama u kojima više nije moguće odvijanje procesa nastave i drugih aktivnosti koje fakultet obavlјa.

Na sastanku u Vladi Republike Srpske održanom dana 02. aprila 2018- e godine kao jedan od zahtjeva koje je rukvodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu iznijelo pred premijerku i druge predstavnike Vlade Republike Srpske bio je da se pomenutom fakultetu dodijele prostorije bivšeg studentskog centra na Koranu. Tada smo ujedno i upoznati da se pomenuta imovina odavno nalazi pod stečajem i da u tom trenutku nisu postojali uslovi da se fakulteu dodijele prostorije bivšeg studentskog centra Koran.

Na jednoj od sjednica proširenog kolegija kao i na sjednici Upravnog odbora Univerziteta predstavnici fakulteta su uputili zahtjev prema rukovodstvu Univerziteta za njihovo privremeno preselјenje u prostorije Pravnog i Ekonomskog fakaulteta Pale ukoliko za to postoje uslovi. Upravni odbor Univerziteta je formirao komisiju koja je imala zadatak da li postoje objektivni uslovi za ispunjenja zahtjeva Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Komisija je podnijela pozitivan izvještaj kojim je utvrdila da na pomenutim fakultetaima postoje određeni slobodni kapaciteti koji bi ispunili zahtjeve Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

Nažalost, menadžmenti Pravnog i Ekonomskog fakulteta prema nezvaničnim informacijama nisu imali razumijevanja za novonastalu situaciju i  od početka čitav proces pokušavaju da sabotiraju. Kako saznajemo, prema riječima određenih profesora studenti Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta nisu dostojni pomenutih prostorija na njihovim fakultetima što je apsolutno apsurdno i što Studentski parlament najoštrije osuđuje.

Zbog svega navedenog predstavnici Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Studentskom parlamentu su nas obavijestili da narednu školsku godinu neće početi u svojoj sadašnjoj zgradi i da će svoje legitimne zahtjeve potražiti putem protesta za koje imaju punu podršku svih predstavnika Studentskog parlamenta.

Smatramo da bi se privremenim preselјenjem pomenutog fakulteta ostvarili mnogobrojni uslovi za razvoj i promociju fakulteta kao i pobolјšanje upisa ali i nesmetano obavlјanje svakodnevnih aktivnosti studenata i nastavnog i nenastavnog osoblјa na fakultetu što bi se sa druge strane odrazilo na stvaranje pozitivne slike na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.