На ЕТФ-у отворена најмодернија рачунарска лабораторија

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је свечано отворена рачунарска лабораторија која се састоји од 10 најмодернијих рачунара у вриједности од око 20.000 КМ.

Лабораторија је опремљена захваљујући средствима из међународног пројекта Еразмус + „Интернационализација у високом образовању у БиХ“, који се реализује на Универзитету у Источном Сарајеву.

Декан Електротехничког факултета проф. др Зоран Љубоје истакао је од изузетног значаја што је Факултет добио најмодернију рачунарску лабораторију, која ће бити на располагању свим студентима ЕТФ-а и осталих факултета који се налазе у згради ЕТФ-а.

Декан Љубоје се захвалио руководству Универзитета у Источном Сарајеву, посебно проректору за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејану Бокоњићу који је био руководилац овог пројекта.

„Подразумијева се да наш факултет мора да прати савремене трендове у овој области. Осим лабораторија које добијемо путем пројеката или донација, ми и сами обазбјеђујемо модерну опрему. У току је јавна набавка за 20 веома модерних раучнара које ћемо имати у року од мјесец дана. Факултет ће из властитих средстава да обезбиједи те рачунаре“, рекао је декан Љубоје, подсјећајући да је недавно ЕТФ добио још једну модерну рачунарску лабораторију захваљујући донацији компаније „Lanaco“.

Координатор за осиграње квалитета Универзитета у Источном Сарајеву мр Ненад Марковић истакао је да је циљ набавке ове опреме да се интензивира и побољша ефикасност извођења наставног процеса на ЕТФ-у, али и да се подстакне научно-истраживачки рад и међунарнодна сарадња.

„Један од циљева јесте анимирати наше наставнике и студенте да активније учествују у програмима мобилности које наш универзитет организује са иностраним универзитетима, као и да се наше наставно особље активније укључи у писање и имплементацију пројеката. Слична опрема набављена је и на Технолошком факултету у Зворнику, а један дио опреме и на Филозофском факултету у Палама“, рекао је Марковић, додајући да је цјелокупан процес набавке опреме и побољшања међунарнодне сарадње дио Стратегије коју је Универзитет усвојио почетком године, а односи се на унапређење међунарнодне препознатљивости Универзитета, као и на боље позиционирање на ранг листама на којима је Универзитет у Источном Сарајеву присутан.

Виши асистент ЕТФ-а Срђан Лале нагласио је да је ова модерна рачунарска лабораторија значајна, прије свега, за наставнике и студенте смјера Аутоматика и електроника јер користе савремене програмске пакете који захтијевају добре преформансе рачунара.

„И раније смо имали сву расположиву опрему, али се процес рада теже одвијао него са овако модерном опремом какву смо сад добили. Савременији рачунари ће унаприједити наставу на нашем факултету“, рекао је Лале.

Драгана Никић, студент треће године ЕТФ-а смјер Аутоматика и електроника, у име студената се захвалила на донацији, истичући да ће модерна опрема допринијети да студенти, вјежбајући на новим уређајима, лакше савладају градиво.

Универзитет у Источном Сарајеву имплементира овај Еразмус + пројекат заједно са осталих седам јавних универзитета у БиХ, као и са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Федералним министарством науке и образовања, Центром за информисање и признавање квалификација у БиХ, Агенцијом за осигурање квалитета и развој високог образовања, те Агенцијом за акредитацију високошколских установа Републике Српске. Међународу димензију пројекту дају партнери из Велике Британије, Универзитет из Порта, као и Универзитет „Луевен“ из Белгије.