Састанак конзорцијума Еразмус+ КА2 пројекта „STINT“

Универзитет у Тузли, 17. и 18. априла, био је домаћин састанка конзорцијума Еразмус + КА2 пројекта “Strenghtening of Internationalization in B&H Higher Education – STINT“ чији је координатор за Босну и Херцеговину Универзитет у Источном Сарајеву.

Тема првог дана састанка била је интернационализација у процесу акредитације, односно заступљеност интернационализације у критеријумима за акредитацију високошколских установа и студијских програма у различитим образовним системима. На састанку је презентована ситуација у Португалу, Белгији и Великој Британији.

Учесницима састанка представљени су и Европски критеријуми и искуства у интернационализацији, повезаност критеријума за акредитацију у БИХ са “ECA“ критеријумима за интернационализацију, а представљен је и Нацрт водича критеритеријума за акредитацију у БиХ.

Другог дана састанка, учесници пројекта представили су преглед пројектом предвиђених активности које су до сада реализовали на матичној институцији. Представљени су извјештаји ментора о пилот активностим, те је  договорен даљи ток активности у пројекту.

У пројекту “STINT”, који је ушао у трећу завршну годину реализације, учествују сви јавни универзитети у БиХ, Универзитет „KU Leuven“ (Белгија), „Buckingamshire New University“ (Велика Британија), као и „Instituto Politechnico do Porto“ (Португал).

Пројектни партнери су и Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство образовања и науке Федерације БиХ, Агенција за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета БиХ, Агенција за акредитацију високошколских установа РС, те Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања.

Координатор пројекта је Универзитет „KU Leuven“ из Белгије.

Састанку конзорцијума, у име Универзитета у Источном Сарајеву, присуствовали су проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић, проректор за науку, истраживање и развој доц. др Синиша Берјан, декан Економског факултета у Брчком доц. др Срђан Лалић, проф. др Стеван Стевић, координатор за осигурање квалитета мр Ненад Марковић, стручни сарадник за осигурање квалитета Јелена Гиговић и виши стручни сарадник за финансијску подршку пројектима Тодор Обрадовић.

Додатне информације о “STINT” пројекту можете пронаћи на: www.stint-project.net.