У Источном Сарајеву одржана промоција Такмичења за најбољу технолошку иновацију

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана промоција 12. Такмичења за најбољу технолошку иновацију које Министарство науке и технологије Републике Српске организује у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије.

Портпарол Министарства науке и технологије Републике Српске Драгана Рађен рекла је да циљ одржавања промоције јесте да се млади иноватори заинтересују и укључе у такмичење које је веома корисно јер, осим што могу освојити вриједне новчане награде, имају прилику да доста науче о томе како своју иновацију представити на тржишту.

На овом такмичењу млади људи могу да науче како уобличити своју идеју, направити бизнис план и пружа им се могућност да се сусретну са потенцијалним инвеститорима. Пријаве трају до 20. априла, а могу се пријавити сви који имају екипу од најмање три члана и реализовану иновацију или иновацију пред реализацијом. Наградни фонд износи 38 000 КМ. И ове године, као и претходне, има издвојена награда за најбољи студентски тим и најбољи средњошколски тим како бисмо мотивисали што већи број младих људи да се пријаве за такмичење“, рекла је Рађен, подсјећајући да је за 11 година, откако се одржава Такмичење за најбољу технолошку иновацију, награђено око 86 тимова у укупној вриједности 396 000 КМ.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Синиша Берјан рекао је да је Универзитет претходних година подржавао организацију овог такмичења и да ће наставити и даље.

Ово такмичење има за циљ да мотивише и мобилише студенте и младе људе да повежу науку, привреду и информационе технологије. Веома је битно да се што већи број, прије свега младих, људи заинтересује за ово такмичење и представи своје идеје, те да стекну неопходна знања да би послије своје идеје представили на тржишту. Циљ је да заинтересују наше привреднике како би профит од тих иновација остао у Републици Српској“, рекао је проректор Берјан.

Тимови се могу пријављивати од 15. марта до 20. априла путем сајта www.inovacija.org. 

Данашњој промоцији су присуствовали студенти и наставници Универзитета у Источном Сарајеву.