На Музичкој академији УИС-а свечано отворена манифестација „Дани Војина Комадине“

Манифестација „Дани Војина Комадине“, посвећена двадесетогодишњици од смрти истакнутог композитора, првог генералног секретата АНУРС-а и првог декана Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, свечано је отворена синоћ у пуној концертној сали Музичке академије.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић поздравио је посјетиоце на свечаном отварању манифестације истичући да је изузетно значајно сјећати се утемељивача Универзитета, нарочито у години обиљежавања значајног јубилеја – четврт вијека постојања Универзитета у Источном Сарајеву.

„Сви би требало да идемо оним путем који је наш велики композитор Војин Комадина утабао. То успјешно ради Музичка академија која је бисер нашег Универзитета с обзиром на резултате које постижу професори, сарадници и, наравно, студенти“, нагласио је в.д. ректора Пашалић.

Манифестација је отворена наступом Дјечијег хора Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево, а свој репартоар су представили и ученици Основне музичке школе “Војин Комадина” из Зворника. Током програма приказан је и кратки документарни филм о животу и дјелу овог великог умјетника.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да ова манифестација даје немјерљив допринос развоју потенцијала младих стваралачких снага, јер је Музичка академија та која ствара нове генерације младих умјетника.

“Спајајући своја дјела са дјелима истакнутих умјетника са ових простора, као што је Војин Комадина, млади данас дају немјерљив допринос развоју културе, што представља највећу снагу и значај ове манифестације”, нагласила је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву је дугогодишњи партнер Министарства просвјете и културе Републике Српске и примјер вриједног, промишљеног и образовног субјекта у култури друштва у Српској.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Дражан Косорић рекао је да је Комадина један од најзначајнијих југословенских, БиХ и српских личности из свијета умјетничке музике, који је био и један од оснивача Музичке академије.

“Потрудићемо се да ова манифестација постане традиционална како бисмо окупљали композитире, музичке ствараоце, извођаче, музичке педагоге и теоретичаре, да би се на тај начин више пажње посветило домаћем стваралаштву и савременој умјетничкој музици, која на нашим просторима није довољно заступљена”, рекао је декан Косорић.

Професор на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву мр Зоран Комадина, који је син академика Војина Комадине, рекао је да ће дводневни програм овогодишње манифестације бити посвећен стваралаштву његовог оца и да ће посјетиоци моћи да чују много његових дјела.

“Циљ је да се та музика поново чује, да се подсјете они који су нешто чули и знали о композитору Комадини, али и да се ова средина опет покрене и да јој се да додатни импулс, како би се и нека друга дешавања везала за `Дане Војина Комадине`”, рекао је Комадина.

У оквиру дводневне манифестације биће одржана предавања о композиторском стваралаштву Војина Комадине, а у концертном дијелу програма манифестације наступиће професори и студенти са Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, у сарадњи с колегама са Музичке академије Универзитета у Сарајеву.

Свечаном отварању манифестације присуствовали су проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт УИС-а проф. мр Сандра Ивановић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејан Бокоњић, декани појединих факултета УИС-а, професори и студенти Музичке академије УИС-а и Универзитета у Сарајеву, представници локалне власти, чланови породице академика Војина Комадине и бројни поштоваоци његовог стваралаштва.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а рано дјетињство провео у Црној Гори (Бар, Котор), Бих (Бихаћ) и Србији (Сремска Каменица), гдје је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду који постаје трајнија дестинација породице.

Средњу музичку школу “Станковић” завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године. Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

За свој стваралачки рад Комадина је добио велики број награда и признања. Још као студент добитник је неколико награда. Награђивана су његова дјела различитих жанрова, од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.