На Јахорини одржани Међународни пословни сусрети за предузећа и кластере

На Јахорини су данас одржани Међународни пословни сусрети за предузећа и кластере који су окупили више од 200 привредника, кластера, развојних агенција и других институција из региона, али и земаља ЕУ, Русије и Кине.

Пословни сусрети су одржани у оквиру Трећег форума о привредној сарадњи Републике Српске и Србије.

На Међународним пословним сусретима је било ријечи о пољопривреди, металопрерађивачкој индустрији, дрвној и грађевинској индустрији, текстилу, ауто индустрији, информационим  технологијама, индустрији пластике и пластичних производа и туризму.

Организатори Међународних пословних сусрета су Европска мрежа предузетништва Републике Српске – Рeпубличкa aгeнциja зa рaзвoj мaлих и срeдњих прeдузeћa Рeпубликe Српскe и Рaзвojнa aгeнциja Србиje.

Партнери у организацији су Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Бањој Луци, Привредна комора Републике Српске, Иновациони центар Бања Лука, Привредна комора Србије, Бизнис инкубатор Нови Сад, Хрватска господарска комора, Дирекција за развој малих и средњих предузећа Црна Гора, Мариборска развојна агенција и други.

Форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије прилика је за привреднике из Републике Српске да представе своје производе и услуге, пронађу потенцијалне пословне партнере и успоставе конкретну пословну сарадњу.

Пратећи програм форума чине панели и радионице с циљем представљања најбољих пракси, умрежавања идеја и проналажења партнера за пројекте од заједничког интереса.

Трећи форум о привредној сарадњи отворио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић,поручивши да је нераскидива веза Српске и Србије, укључујући и Споразум о специјалним и паралелним везама, јасан мотив за организацију оваквих скупова, чиме се показује заједничка одговорност за будућност грађана.

Према његовим ријечима, посвећеност развоју привреде, путем подршке малим и средњим предузећима, јасна је ријешеност ресорних министарстава у владама Српске и Србије, што ће остати у врху приоритета.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић нагласио је међународни значај овог скупа, изражавајући увјерење да ће овај форум бити мјесто за пословне договоре и успјешну привредну сарадњу.

Директор Развојне агенције Србије Радош Газдић изразио је задовољство што овај догађаја полако прераста у традицију и што јача привредна сарадња у региону.

Отварању форума присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар трговине и тиризма Предраг Глухаковић, као и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Универзитет у Источном Сарајеву представљао је проректор за науку, истраживање и развој проф. др Славиша Мољевић.