Na Jahorini održani Međunarodni poslovni susreti za preduzeća i klastere

Na Jahorini su danas održani Međunarodni poslovni susreti za preduzeća i klastere koji su okupili više od 200 privrednika, klastera, razvojnih agencija i drugih institucija iz regiona, ali i zemalja EU, Rusije i Kine.

Poslovni susreti su održani u okviru Trećeg foruma o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije.

Na Međunarodnim poslovnim susretima je bilo riječi o poljoprivredi, metaloprerađivačkoj industriji, drvnoj i građevinskoj industriji, tekstilu, auto industriji, informacionim  tehnologijama, industriji plastike i plastičnih proizvoda i turizmu.

Organizatori Međunarodnih poslovnih susreta su Evropska mreža preduzetništva Republike Srpske – Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Razvojna agencija Srbije.

Partneri u organizaciji su Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Privredna komora Republike Srpske, Inovacioni centar Banja Luka, Privredna komora Srbije, Biznis inkubator Novi Sad, Hrvatska gospodarska komora, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća Crna Gora, Mariborska razvojna agencija i drugi.

Forum o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije prilika je za privrednike iz Republike Srpske da predstave svoje proizvode i usluge, pronađu potencijalne poslovne partnere i uspostave konkretnu poslovnu saradnju.

Prateći program foruma čine paneli i radionice s ciljem predstavljanja najboljih praksi, umrežavanja ideja i pronalaženja partnera za projekte od zajedničkog interesa.

Treći forum o privrednoj saradnji otvorio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić,poručivši da je neraskidiva veza Srpske i Srbije, uključujući i Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, jasan motiv za organizaciju ovakvih skupova, čime se pokazuje zajednička odgovornost za budućnost građana.

Prema njegovim riječima, posvećenost razvoju privrede, putem podrške malim i srednjim preduzećima, jasna je riješenost resornih ministarstava u vladama Srpske i Srbije, što će ostati u vrhu prioriteta.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić naglasio je međunarodni značaj ovog skupa, izražavajući uvjerenje da će ovaj forum biti mjesto za poslovne dogovore i uspješnu privrednu saradnju.

Direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić izrazio je zadovoljstvo što ovaj događaja polako prerasta u tradiciju i što jača privredna saradnja u regionu.

Otvaranju foruma prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar trgovine i tirizma Predrag Gluhaković, kao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavljao je prorektor za nauku, istraživanje i razvoj prof. dr Slaviša Moljević.