На УИС-у одржана Љетна школа за студенте Државног пољопривредног универзитета из Вороњежа

На Универзитету у Источном Сарајеву у периоду од 7. до 13. јула организована је Љетна школа за студенте Државног пољопривредног универзитета из Вороњежа (Русија). У овом периоду Економски факултет Брчко, Пољопривредни факултет Источно Сарајево и Филозофски факултет Пале били су домаћини за 42 студента и 8 професора из Вороњежа.

Током боравка на Универзитету у Источном Сарајеву студенти из Вороњежа имали су прилику чути низ стручних предавања професора нашег Универзитета. На Економском факултету у Брчком предавања из области примјене информационих технологија у пољопривреди, начина прикупљања и обраде података за тржиште, као и значаја маркетинга у пласману пољопривредних производа одржали су доц. др Срђан Лалић, проф. др Стеван Стевић и проф. др Лазар Радовановић.

У Универзитетском центру у Бијељини, на одјељењу Пољопривредног факултета, декан проф. др Весна Милић је кроз своја предавања студенте и професоре из Вороњежа упознала са тренутним стањем у ратарској производњи у Републици Српској и Босни и Херцеговини, као и о утицају климатских промјена на ратарску производњу и просјечне приносе.

Предавања о утицају климе на шуме, као и о шумским богаствима Републике Српске одржао је виши асистент мр. Стефан Стјепановић за вријеме боравка студената на Шумарском студијском програму у Власеници. 

Предавања на Филозофском факултету одржали су доц. др Драга Мастиловић, доц. др Дејана Станић и проф. др Мирко Кулина. Уз интересантне теме из историје, заштите биљака и производње јагодичастог воћа, посебну пажњу наших гостију привукло је предавање алпинисте Миодрага Станића на тему „Планински бисери Републике Српске“. Студенти су имали низ питања за Станића јер долазе из равничарских подручја па су уживали у презентацији о нашим најљепшим планинама и планинским врховима.

Стручна предавања су организована и на Пољопривредном институту Републике Српске и на Ветеринарском институту у Бања Луци. Уз теоретска предавања, уприличен је и обилазак лабораторија на Пољопривредном факултету у Лукавици, као и на поменутим институтима у Бања Луци. Током обиласка лабораторија студентима је објашњено за шта се користе лабораторије, вршена је демонстрација рада на појединим апаратима и одговарано на постављена питања. 

Такође, организовано је и неколико стручних посјета фабрици воде у Чајничу, хладњачама и сушарама у Новом Горажду, сточарској фарми у Прњавору, плантажама воћа у Градишци, пластеницима у којим се гаји поврће и имањима са организованом ратарском производњом.

Цертификате о успјешно завршеној Љетној школи студентима из Вороњежа уручио је помоћник министра доц. др Борис Пашалић.

Поред стучног дијела, уприличене су и посјете манастиру Свете Петке у Бијељини, манастиру у Добруну и цркви Успења Пресвете Богородице у Чајничу, као и Етно Селу Станишић, Андрићграду и Дрини ћуприји.

Студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву са Катедре за руски и српски језик и књижевност успјешно су преводили предавања на руски језик, али и били туристички водичи својим колегама из Вороњежа.

Као знак захвалности, студенти из Вороњежа су ректору Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радославу Грујићу уручили пригодан поклон.

У име гостију из Русије захвалио се продекан Пољопривредног факултета Лутсенко Роман. Сарадња која је започела у октобру 2015. године биће настављена и у наредном периоду те ће осим суорганизације научног скупа „AGROSYM“, размјене професора која је започела у 2016. години и Љетне школе у 2017. години, бити проширена и на учешће наставника и студената на мастер и докторским студијима, заједничким пројектима и другим активностима.