Делегација УИС-а боравила у радној посјети Кини

Представници Универзитета у Источном Сарајеву боравили су у радној посјети Кини гдје су учествовали у раду Четврте конференције „Кина и земље Центалне и Југоисточне Европе“ /China-CEEC/, као и Другог бизнис форума „Кина и земље Централне и Југоисточне Европе“, одржаног у оквиру ове конференције.

Делегација УИС-а посјетила је Пекиншки универзитет страних језика, Националну канцеларију за изучавање кинеског језика као страног „Ханбан“, као и Џеђианг Ванли Универзитет (Zhejiang Wanli University) у Нингбоу.

Радна посјета је одржана у периоду од 5. до 13. јуна, а Универзитет у Источном Сарајеву представљали су проректор за културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, декан Економског факултета Брчко доц. др Срђан Лалић и шеф Катедре за синологију на Филозофском факултету доц. др Бојанa Павловић.

Универзитет у Источном Сарајеву је постао један од чланова оснивача Алијансе бизнис школа земаља „Пута свиле“. Сертификат о чланству у Алијанси добили су Филозофски факултет Пале и Економски факултет Брчко, чији представници су учествовали у раду конференције.

Чланови Алијансе су факултети и академије различитих профила (економија, језик, култура и умјетност). Алијанса је дио платформе „Један појас, један пут“ који је креирала НР Кина, а чији је потписник и Босна и Херцеговина. Секретаријат Алијансе смјештен је на Џеђианг Ванли Универзитету из града Нингбоа, са којим Универзитет у Источном Сарајеву има потписан споразум о сарадњи.

Алијанса, осим економске размјене (факултети и предузећа), предвиђа и сарадњу у области филологије и културно-умјетничког стваралаштва.

У оквиру ове међународне конференције, Универзитет у Источном Сарајеву је имао свој изложбени штанд, на којем су представљени промотивни материјали и разговарано са учесницима о могућностима студирања на нашем Универзитету и могућностима свих осталих облика сарадње.

Током боравка у Кини, а у контактима са учесницима конференције и Привредног сајма у организацији CEEC, делегација Универзитета у Источном Сарајеву упознала је потенцијалне инвеститоре о могућностима инвестирања у Републику Српску, Град Источно Сарајево и општине које му припадају, а кинеским привредницима уручена су писма намјере градоначелника Источног Сарајева и начелника општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале.

У оквиру узвратне посјете Пекиншком универзитету страних језика (BFSU) , чија делегација је посјетила УИС поводом обиљежавања 25 година постојања и рада, одржан је састанак са руководством Универзитета и разговарано о детаљима будуће сарадње, која подразумијева низ заједничких активности.

Између осталог, планирана је размјена студената и професора са Филозофским факултетом, а с обзиром на то да је наш Универзитет први партнер из Босне и Херцеговине са којим су потписали уговор о сарадњи и једини који има Катедру за синологију у БиХ, истакнуто је да је УИС главни партнер Пекиншког универзитета страних језика када су у питању будуће активности у вези са оснивањем Центра за босанскохерцеговачке студије, те су договорене заједничке активности за предстојећи период.

Приликом посјете Џеђианг Ванли Универзитету, делегација УИС-а је са руководством тог угледног кинеског универзитета размотрила могућности будуће сарадње. Проректор проф. мр Сандра Ивановић, у име Универзитета, и декан доц.др Срђан Лалић, у име Економског факултета у Брчком, потписали су Споразум о сарадњи са Економским факултетом Џеђианг Ванли Универзитета, а постигнут је и договор да тај факултет буде суорганизатор научног скупа који ће бити одржан на Економском факултету Брчко.