Амбасадор Јапана у БиХ одржао предавање студентима Правног факултета УИС-а

Амбасадор Јапана у БиХ Казуја Огава одржао је студентима Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву предавање на тему “Билатерални односи Јапана и БиХ”.

Амбасадор Огава је рекао да повод за посјету Правном факултету Пале представља 20 година од успостављања билатералних односа између БиХ и Јапана, због чега је имао жељу да студентима објасни како функционишу политички и економски односи двије земље, као и да им пренесе своје двогодишње искуство о боравку у БиХ.

“Видим много потенцијала у туризму, енергији и пољопривреди чији ресурси, нажалост, нису довољно искориштени. Циљ мог боравка и рада јесте да привучем инвестиције на овај простор”, истакао је Огава, напомињући да се осјећа привилегованим што представља своју земљу и испуњава важну улогу у даљем јачању добрих односа БиХ и Јапана.

Декан Правног факултета Пале проф. др Радомир Лукић рекао је да је Јапан изузетно важна свјетска држава која се налази у формалним и неформалним организацијама и групама које доносе значајне одлуке за судбину планете.

Напомињући да му је задовољство угостити амбасадора Јапана, као и то да многи нису упознати са стварним дометима међудржавне сарадње Јапана и БиХ, декан Лукић је изразио очекивање да ће БиХ знати да створи услове за нове инвестиције.

„За привлачење инвестиција морају бити испуњени предуслови правне сигурности, добре организације рада и добрих домаћина. Надамо се да ће БиХ створити предуслове да инвестиције буду донесене“, истакао је декан Лукић.

Предавању на Правном факултету присуствовао је проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејан Бокоњић, као и бројни студенти Правног и других факултета Универзитета у Источном Сарајеву.