Представљен програм Осмог интернационалног фестивала хармонике „Акордеон арт“

Осми интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт“ у организацији Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, на којем ће се у 13 категорија такмичити 190 учесника из 11 земаља, биће свечано отворен вечерас у амфитеатру Електротехничког факултета.

Један од најзначајнијих културно-умјетничких догађаја у Источном Сарајеву, Републици Српској, БиХ и региону угостиће учеснике из Кине, Русије, Италије, Грчке, Украјине, Аустрије, Хрватске, Словеније, Србије и БиХ.

Декан Музичке академије у Источном Сарајеву доцент мр Дражан Косорић рекао је да се Фестивал састоји од такмичарског дијела програма и вечерњих концерата, а да ће на церемонији свечаног затварања 2. јуна у 18 часова бити одржан концерт лауреата такмичења.

Он је нагласио да Фестивал сваке године успијева да привуче све више публике и да представи хармонику на другачији начин, као инструмент на коме се може изводити било који жанр и стил музике.

 „Вечерас од 20 часова је свечано отварање фестивала на коме ће наступити ансамбл из Србије ‘Solisti Di Sud’. Ријеч је квинтету који изводи, углавном, дјела Астора Пјацоле. То ће бити веома добар концерт“, рекао је декан Косорић на конференцији за новинаре на Музичкој академији.

Он је најавио и да сутра од 10 часова почиње такмичење у три категорије, као и да ће у 17 часова предавање одржати предсједник Удружења акордеониста Аустрије, професор Вернер Вајберт.

За сутра у 20 часова планиран је солистички концерт Марије Власове са Академије музике “Гњесин” из Москве, док ће у четвртак у 20 часова бити одржан концерт свјетске звијезде класичне хармонике Тјен Ђенан из Кине.

Проректор за културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Сандра Ивановић истакла је да је „Акордеон арт“ фестивал од изузетног значаја за Академију, Универзитет, Град, РС и БиХ.

„Сваке године се угосте угледни предавачи и умјетници са престижних академија, што је одлична прилика за развој међународне сарадње и дивна прилика за студенте, колеге, али и грађане Источног Сарајева да чују врхунске концерте најпознатијих свјетских извођача у области хармонике“, навела је проректор Ивановић.

Она је изразила задовољство што ће сутра бити потписан споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и украјинске националне Музичке академије “Антонина Васиљевна Нежданова” из Одесе – једне од најпрестижнијих установа ове врсте у свијету.

„Ово је прави празник умјетности сваке године и врло смо срећни што је Источно Сарајево опет у средишту збивања када је у питању културни живот у овом дијелу Републике Српске“, нагласила је проректор Ивановић.

Члан жирија професор Владимир Мурза са Националне музичке академије “Нежданова” из Одесе захвалио је за позив да учествује на фестивалу хармонике, истичући да су овакве манифестације важне за развој културе и Академије у Источном Сарајеву.

„Манифестације као што је овај фестивал су веома значајне за развој културе државе у којој се одржава и надам се да ће да буде дуговјечан. Овај пут сам допутовао без хармонике, али са документом о сарадњи што ће бити од изузетног значаја за обје академије“, навео је професор Мурза, напомињући да је веома је поносан да сарађује са својим бившим студентом – деканом Косорићем, који је био један од његових најбољих ученика, и да са задовољством изводи његова дјела.

Члан жирија са Конзерваторијума у Марибору и професор Музичке академије у Пули Славко Магдић оцијенио да је квалитет извођења на хармоници изузетан, те да ће бити занимљиво пратити сва достигнућа.

„Музика не познаје границе, глазбом се требамо повезивати и не држати се само свога дворишта него што шире ићи у свијет како би наш инструмент и све што је везано за њега ишло напријед“, рекао је професор Магдић, подсјетивши да су професори са Музичке академије УИС-а гостовали у Марибору и Словенској Бистрици, гдје су одржани концерти високог нивоа.