Успјешан почетак рада Центра за биомедицинске науке Медицинског факултета у Фочи

Центар за биомедицинске науке Медицинског факултета Фоча Универзитета у Источном Сарајеву је основан крајем априла 2015.год. одлуком Сената Универзитета са циљем да Центар буде наставна база за студенте докторских студија (III циклуса) али и окосница фундаменталних научних истраживања на Факултету и шире.

У претходне двије године извршена је адаптација простора и опремање Лабораторије за имунологију и биологију ћелије, тако да од почетка ове године заједно са Лабораторијом за експерименталну фармакологију и Лабораторијом за молекуларну генетику, које су раније успостављене, Центар чини веома компатибилну просторну и функционалну цјелину.

Захваљујући новој опреми коју чини шестопараметарски проточни цитофлуорометар,  два модерна свјетлосна микроскопа опремљених најсавременијим камерама и софтверима за анализу слике, инвертни микроскоп, комплетна опрема за рад са ћелијским културама, центрифуге са системима за цитоцентрифугирање, ЕЛИЗА читач и друга раније купљена опрема за фармаколошка и молекуларно-биолошка испитивања, створени су предуслови за озбиљан научно-истраживачки рад.

У последњих годину дана, под руководством академика Миодрага Чолића, своје прво истраживачко искуство у Центру успешно стиче шест студената докторских студија на модулу Молекуларна медицина. Они свакодневно вјежбају у лабораторијама бројне методе, без којих није могуће кренути у свијет озбиљних истраживања,  под руководством компетентних наставника Факултета.

Већ су са лакоћом савладане комплексне технике  за процјену различитих ћелијских функција на проточном цитометру, различите методе одређивања експресије одређених маркера на нивоу протеина или гена као и методе квантификације биолошких продуката.

Свакодневно се одржавају три линије ћелијских култура а убрзо се припрема и увођење метода за изолацију, култивацију и диференцијацију матичних ћелија из здравих и патолошки измијењених хуманих ткива.

До сада су Факултет и Универзитет, уз подршку Министарства  науке и технологије Републике Српске, као и уз помоћ појединих донатора, уложили значајна средства у набавку неопходних хемикалија, реагенаса, пластичног и другог потрошног материјала како би се кренуло са реализацијом пет оквирних пројеката на Факултету, које је Наставно-научно вијеће усвојило прошлог мјесеца.

Осим што би се кроз пројекте спроводила плански усмјерена истраживања и на тај начин промовисао и контролисао научно-истраживачки рад на Медицинском факултету у Фочи, тематски пројекти ће бити и полазна основа за даље опремање Центра и планирање финасијских средстава за реализацију пројеката. Све то ће допринијети унапређењу рада Факултета и његовом бољем позиционирању, како унутар Универзитета у Источном Сарајеву, тако и у оквиру научне заједнице Републике Српске и шире.

На основу савремених трендова у биомедицинским истраживањима, прихваћени су следећи  тематски пројекти:

1.Матичне ћелије и ћелијска терапија у онкологији, регенеративној медицини и стоматологији, координатор: академик Миодраг Чолић;

2.Фармаколошке и молекуларне основе дјеловања лијекова и биолошких продуката на нормалне и туморске ћелије, координатор: проф др Слободан Миловановић;

3.Цитокомпатибилност и имуномодулацијска својства наноматеријала. координатор: академик Миодраг Чолић;

4.Клиничке, патофизиолошке и молекуларно-генетске основе повреда и болести, координатор: проф др Дејан Бокоњић;

5.Савремени аспекти јавно-здравствених истраживања, координатор: проф др Маја Рачић.

Прва три тематска пројекта ће се реализовати примарно у Центру за биомедицинске науке и они ће бити окосница докторских теза студената III циклуса из модула Молекуларна медицина. Преостала  друга два тематска пројеката би се могла ослањати на подршку Центра али ће се примарно спроводити на другим катедрама Факултета и организационим јединицама које су његова наставна база. На овим пројектима ће радити докторске тезе студенти на модулу Клиничка медицина, односно Јавно здравље.

Вриједан рад студената у овом модерном истраживачком Центру и њихов ентузијазам се лако препознају на сваком кораку, што улива наду да ће се име Медицинског факултета у Фочи све више виђати на страницама значајних међународних часописа.