Медицински факултет УИС-а обиљежио Свјетски дан оралног здравља посјетом општини Калиновик

Поводом Свјетског дана оралног здравља наставно особље са Катедре за дјечију и превентивну стоматологију са ортодонцијом Медицинског факултета у Фочи посјетило је Основну школу „Љутица Богдан“ у општини Калиновик, на иницијативу замјеника декана Медицинског факултета проф. др Николе Стојановића.

Узимајући у обзир да стоматолошка заштита у Дому здравља општине Калиновик није доступна, циљ ове посјете је био успостављање сарадње са управом школе и стварања услова за обезбјеђивањe стоматолошке заштите основаца.

Приликом посјете ученицима свих разреда је урађен стоматолошки преглед и указано је на значај правилног и редовног одржавања оралне хигијене уз демонстрацију. Основци су упознати са важношћу правилне исхране и редовних контролних прегледа у очувању здравља уста и зуба.

На састанку са директорom Основне школе „Љутица Богдан“ Верицом Елез договорен је превоз школске дјеце два пута недјељно од Калиновика до Специјалистичког центра Медицинског факултета у Фочи, гдје ће се лијечење обољења уста и зуба спровести бесплатно у оквиру студентских вјежби из Дјечије стоматологије под надзором наставника доц. др Драгана Ивановића, доц. др Свјетлане Јанковић, доц. др Бојане Давидовић и сарадника др Иване Грујичић.

Свјетски дан оралног здравља, који се обиљежава 20. марта,  има за циљ подизање свијести, као и охрабривање породица, заједница и власти, како би се подузеле мјере за смањење оптерећења које узрокују оралне болести.

Приступ здравственим установама и здравље је основно људско право које вриједи и за орално здравље, будући да је орално здравље саставни дио општег здравља.