Одржана научно-стручна конференција “Јахорински пословни форум 2017”

Научно-стручна конференција “Јахорински пословни форум 2017”, коју је по шести пут ораганизовао Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву, отворена је данас у хотелу „Термаг“ на Јахорини.

Говорећи на отварању конференције, која за главну тему ове године има “Стратешки избор и одржив развој туристичке дестинације”, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић је истакао да је туризам значајан сектор и један од генератора развоја привреде Српске.

Он је рекао како га радује податак да је у 2015. години забиљежен знатан раст у области туризма од 11,3 одсто, као и да је учешће ове гране у бруто домаћем производу 1,5 одсто.

“Туризам у Републици Српској запошљава око 12.000 људи, а јачање инфраструктуре у овом сектору прошириће и нашу туристичку понуду и обогатити квалитет властитог туристичког производа”, рекао је Комић.

Поздрављајући учеснике конференције у име организатора, декан Економског факултета Пале проф. др Љубиша Владушић рекао је да се шести “Јахорински пословни форум” одржава у веома неизвјесном и турбулентном времену на већини финансијских тржишта у свијету.

„У свим привредним гранама, а тако и у туризму, неопходне су хитне структуралне реформе с циљем подизања продуктивности и јачања конкурентности пословних субјеката“, поручио је декан Владушић.

Декан Владушић је са деканом Економског факултета у Скопљу проф. др Љубомиром Дракулевским потписао Споразум о сарадњи два факултета, којим су дефинисани модалитети будуће свестраније сарадње која се односи, прије свега, на мобилност професора и студената, заједничке научноистраживачке и регионалне пројекте, те организовање љетних школа.

Изразивши задовољство због потписаног Споразума, декан Дракулевски је рекао како је увјерен у плодну будућу сарадњу два факултета.

Уводно излагање на пленарној сједници одржао је проф. др Јово Атељевић са Економског факултета у Бањалуци, који је поручио да је конкурентност пословних организација кључ њиховог успјеха и опстанка на промјењивом глобалном тржишту.

О теми “Концепт сигурности и безбједности у туризму европске урбане средине” говорио је проф. др Јанез Мекинц са Универзитета “Приморска” из Словеније, напомињући да туризам зависи од неколико фактора, у које спадају и терористички напади, тако да земље морају да обезбиједе туристима висок степен сигурности.

Проф. др Зоран Аранђеловић са Економског факултета у Нишу презентовао је тему “Стратегија и економска политика у регионалном и туристичком развоју Србије”.

Проф. др Предраг Трпески са Економског факултета Универзитета “Свети Ћирило и Методије” у Скопљу говорио је о теми “Реална конвергенција резултата тржишта рада у одабраним земљама југоисточне Европе у процесу приступања ЕУ”, напоменувши да је основни циљ његовог рада приказати положај земаља југоисточне Европе – Македоније, Србије, БиХ, Црне Горе и Албаније, у односу на ЕУ.

Отварању овог еминентног скупа са међународним учешћем присуствовали су, у име Универзитета у Источном Сарајеву, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић и проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, као и представници власти у БиХ, између осталих и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић, те бројни угледни представници пословне и академске заједнице из земље и окружења.