На Филозофском факултету отворен „Кутак кинеске културе“

У организацији Катедре за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву данас је у Палама отворен “Кутак кинеске културе”, који представља увод у оснивање Конфучијевог института.

Шеф Катедре за синологију доц. др Бојанa Павловић рекла је да Кутак садржи артефакте који ће студентима Филозофског факултета приближити кинеску културу, посебно из сфере ликовне умјетности.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Сандра Ивановић захвалила је Амбасади Кине на сарадњи и подршци Универзитету.

Представник Амбасаде Кине у БиХ Ли Ју Ђиен истакла је да постоји изузетно добра сарадња између Универзитета, Филозофског факултета и кинеске Амбасаде у Сарајеву.

„Амбасада Кине ће и убудуће тијесно и свестрано сарађивати са научно-образовним и културним институцијама Републике Српске“, рекла је Ли Ју Ђеин.

Декан Филозофског факултета доц. др Драга Мастиловић рекао је да је од немјерљивог значаја међународна сарања Универзитета у Источном Сарајеву и факултета у његовом саставу са другим државама, посебно са Кином.

“Посебно смо поносни на нашу Катедру за синологију, једину у БиХ која изучава кинески језик и културу, а вјерујемо да ћемо ускоро на Филозофском факултету у Палама основати и Конфучијев институт”, нагласио је Мастиловић.

Гост на свечаности отварања “Кутка кинеске културе” био је и шеф Катедре за синологију на Филолошком факултету у Београду проф. др Радосав Пушић, који је након церемоније одржао предавање о кинеској култури.

“Желим вам да што пре приступите отварању Конфучијевог института. Сарадњу Србије, Републике Српске и Кине учинићемо још плоднијом и квалитетнијом, на опште задовољство младих из ових држава, који искрено воле и негују културу својих народа”, поручио је Пушић.

Прошле године основан је и мастер студиј за кинески језик при Катедри за синологију Филозофског факултета у Палама.

Свечано отварање Кутка, у холу Факултета у Палама, уљепшали су чланови хора Филозофског факултета извођењем пјесама из Кине.

Кутак, Пале