Студенти Музичке академије УИС-а показали раскошни таленат на Новогодишњем концерту

Студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву вечерас су одржали традиционални Новогодишњи концерт.

Бројној публици, у сали Музичке академије, представило се петнаест студената које је одабрао стручни жири Академије, као и гости са Музилчке акдемије Универзитета у Сарајеву.

Продекан за умјетнички и научно-истраживачки рад Музичке академије мр Биљана Штака истакла је да студенти и професори Академије, осим на домаћим музичким манифестацијама, учествују и на значајним европским и свјетским такмичењима и остварују запажене резултате промовишући тако и Академију и Универзитет у Источном Сарајеву.

„За наредну годину планирамо да се Музичка акдемија представи ван граница Републике Српске и БиХ. Уколико до тога дође одржаћемо велики концерт, још није утвређно гдје, али је могуће да то буде чак и у Бечу“, истакла је продекан Штака.

Према њеним ријечима, на Академији студира око 250 студената из Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе.

„Упркос тешким временима, успјевамо да задржимо интерес за студирање на Академији али и квалитет који је препознат у региону“, поручила је Штака.

На вечерашњем концерту студенти су показали раскошни таленат изводећи свјетски позната дјела Моцарта, Шуберта, Галијана, Дебисија, Брамса, Паганинија, Диенса, Ибера…

Студент треће године Музичке академије, Одсјек за хармонику, Стефан Ћеха истакао је да је Новогодишњи концерт круна похађања наставе у зимском семестру, те да му представља посебну част што је изабран да наступи вечерас.

Данијела Аврамовић, студент четврте године, Одсјек за флауту, рекла је да младим умјетницима,  који су још увијек на студијама, велики подстрек представља наступање на Новогодишњем, као и на годишњем  концерту који се одржава на крају академске године.

Милица Јовичић, студент четврте године, Одсјек за виолину, вечерас је наступила као дио триа, а  може се похвалити првом наградом освојеном на такмичењу из области камерне музике одржаном прошле године у Крагујевцу.

Она је посебан акценат ставила на квалитет наставе који пружа Музичка академија УИС-а, наводећи то као главни разлог зашто је из Србије дошла на студије у Источно Сарајево.

Вечерашњем концерту присустовали су ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић, проректори УИС-а, декани појединих факултета нашег Универзитета, продекани, аташе за културу Руске Федерације у БиХ, конзул у Амбасади Грчке у БиХ, представници локалне власти, као и бројни љубитељи класичне музике.