На Технолошком факултету у Зворнику отворен Центар за технологију хране

Данас је на Технолошком факултету у Зворнику Универзитета у Источном Сарајеву пуштен у рад Центар за технологију хране – Полуиндустријско постројење за технологију прераде меса.

Опрема за овај центар обезбјеђена је у оквиру програма модернизације Универзитета у Источном Сарајеву из кредита Владе Аустрије, укупне вриједности 1,7 милион евра, за који је гаранцију дала Влада Републике Српске.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић нагласио је да се кроз истраживања у овом центру настоји оспособити студенте за рад у фабрикама прехрамбене индустрије, те да професори и стручни сарадници развијају нове производе и нове технологије које ће бити примјењиване у индустрији.

“На Универзитету у Источном Сарајеву опремили смо техничке факултете са полуиндустријском опремом, тако да смо формирали седам центара сличних овом у Зворнику, од чега су пет центара на техничким факултетима”, рекао је рекор Грујић.

Он је истакао да ће у наредним мјесецима сличне центре и лабораторије отворити на Машинском, Електротехничком, Медицинском и Факултету за производњу и менаџмент, те да се кроз све центре УИС-а настоји подићи ниво образовања, односно научно-истраживачки рад и сарадња са привредом.

“Кроз наше центре желимо да образујемо и инжењере који воде процес производње, мајсторе и стручњаке који раде непосредно у процесу производње, да им дамо знање, нова искуства, те да у нашим лабораторијама могу стећи све вјештине за руковање новом опремом”, додао је рекор Грујић.

Декан Технолошког факултета у Зворнику проф. др Миладин Глигорић рекао је да је за припрему лабораторије Центра за прехрамбену технологију уложено око 300.000 КМ, истичући важност центра, јер је уграђена најмодернија опрема, која ће служити за трансфер знања према реалном сектору, односно индустрији која се бавим овим изазовима.

“Наши студенти су кроз овај центар добили могућност да се упознају са најмодернијом опремом и стекну практична знања која ће им бити потребна у реалном сектору, односно привреди, да их брже и квалитетније примијене”, рекао је декан Глигорић.

Глигорић је захвалио Влади Републике Српске која је омогућила Факултету да дође до овакве савремене опреме, не само за полуиндустријска постројења, него и за контролу хране, контролу квалитета намирница и контроле других хемијских препарата. Такође, декан се захвалио и донаторима, привредним организацијама које су помогле да се намјенски опреме лабораторије за ове послове.

Продекан за наставу Технолошког факултета и координатор Центра за прехрамбене технологије доц. др Драган Вујадиновић рекао је да је значај оваквог центра вишеструк, те да Технолошки факултет сада посједује перфектну лабораторију за хемијско испитивање хране.

“Лабораторија обухвата лабораторију за аналитичку анализу хране, лабораторију за припрему узорака за анализу, лабораторију за анализу меса, те лабораторију за млинско-пекарску и кондиторску индустрију”, навео је Вујадиновић.

Према његовим ријечима, дио модерне опреме на овом Факултету је и лабораторија за реолошка испитивања хране тј. испитивање свих физичких карактеристика хране (тврдоће, жилавости, еластичности, вискозности), односно свих фактора који су неопходни да би се храна могла наћи на тржишту.

„Сутуденти, када изађу са овог Факултета, што се тиче прехрамбене технологије и хемијског инжењерства и технологије, имају сва потребна практична и теоријска знања која ће моћи одмах да примијене у индустрији“, рекао је продекан Вујадиновић.

Он је појаснио да се у лабораторијама овог центра могу радити сви производи из области технологије меса, односно сва палета производа која се ради у индустрији меса (барене, конзервисане, стерилисане и ферментисане производе).

На Технолошком факултету у Зворнику наставу похађа око 400 студената.