Промовисани дипломирани инжењери и магистри пољопривреде

На свечаности поводом обиљежавања Дана Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, данас је у амфитеатру „Проф. др Вељко Вулетић“ одржана промоција 51 инжењера пољопривреде и 4 магистра пољопривреде.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић честитао је дипломираним инжењерима и магистрима пољопривреде на постигнутом успјеху и пожелио им срећу у обављању позива који су одабрали.

Ректор Грујић је поручио да су за инжењере пољопривреде свих смјерова приоритет пракса и производња, те савјетовао свим успјешним дипломантима и магистрима да се опробају у реалном сектору како би стечено знање касније могли да примјењују у институцијама.

Он је изразио наду да ће сви млади успјешни људи наставити сарадњу са својим матичним факултетима.

„Знања у производњи, пољопривреди и шумарству мијењају се изузетно брзо, те је неопходно континуирано усавршавање стручњака у овим областима“, истакао је ректор Грујић.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Весна Милић рекла је да је поносна што Факултет обиљежава 76 година традиције и 22 године рада у оквиру УИС-а, додајући да су сви факултети на Универзитету добро опремљени захваљујући залагању менаџмента Универзитета и Владе Републике Српске.

„У овој високошколској установи временом су стасавали млади и стручни кадрови“, рекла је декан Милић, наглашавајући да су посебно поносни што ове године, по први пут, промовишу дипломиране инжењере шумарства, те да је већина њих већ добила посао.

Она је навела да Факултет нема довољно финансијских средстава за праксу студената, што им представља основни проблем, те да је због тога са студентима пронађен модул да у току ове школске године посјете велика пољопривредна газдинства, Пољопривредни институт и друге институције које се баве пољопривредом.

Студент генерације Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву Иван Ранкић, са просјеком 9,5, каже да се уз добру организацију све може постићи.

“Тренутно сам на мастер студију на Менделовом универзитету у Чешкој, смјер биотехнологија биљака. Послије завршеног мастера, планирам да упишем докторске студије, након чега бих се вратио у БиХ како би допринио развоју њене пољопривредне производње”, рекао је Ранкић.

Свечаност обиљежавања Дана Пољопривредног факултета употпунили су студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, а додијељене су и плакете појединцима који су допринијели развоју овог Факултета.

Осим представника Универзитета, свечаности су присуствовали и представници локалне власти.