Представници УИС-а и Универзитета из Поатјеа потписали Декларацију о сарадњи

Представници Универзитета у Источном Сарајеву на челу са ректором проф. др Радославом Грујићем потписали су са француским Универзитетом у Поатјеу Декларацију о сарадњи која има за циљ побољшање квалитета образовања и научних истраживања кроз интензивнију размјену стручног знања и информација, као и олакшавање размјене студената и академског и административног особља.

Декларација о сарадњи са представницима Универзитета у Поатјеу потписана је 4. новембра у Ректорату Универзитета у Бањалуци, а потписник у име Универзитета у Источном Сарајеву, осим ректора Грујића, био је и декан Филозофског факултета доц. др Драга Мастиловић. На радним састанцима Универзитет у Источном Сарајеву представљали су декан Мастиловић и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић.

Исту Декларацију о сарадњи са француским Универзитетом потписали су и представници Универзитета у Бањалуци, који су били и домаћини ове свечаности.

Универзитет у Поатјеу представљала је делегација коју су чинили шеф Одсјека за славенске и оријенталне језике проф. др Сања Бошковић-Данојлић, шеф Одсјека за француски језик као страни језик проф. др Фреидерикос Валетопулос, који је и директор Центра за француски језик као страни језик и руководилац мастера на овом одсјеку, те директорка Одјељења за међународне односе на Универзитету у Поатјеу Кристин Робишон.

Потписивање Декларације представља наставак раније успостављене сарадње између два јавна универзитета у Републици Српској и Универзитета у Поатјеу која датира од 2011. године, а посебено је дошла до изражаја кроз Еразмус + програм мобилности наставника и студенета.

Захваљујући успостављеној сарадњи универзитета, тренутно се на мастер студијама на Универзитету у Поатјеу налазе два студента са Универзитета у Источном Сарајеву, те пет студената са Универзитета у Бањалуци који, како су истакли гости са угледног Универзитета, биљеже изузетне резултате.

Тема разговора на састанку представника француског и два јавна универзитета из Српске била је и могућност успостављања двојних диплома за студенте, како за наше у Француској, тако и за студенте из Француске који дођу код нас.

Гостујућа делегација је током посјете Бањалуци од 2. до 5. новембра  имала радне састанке и са представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске гдје се говорило о могућности креирања нових заједничких осовних студија који би били мултидисциплинарни и имали би за циљ да омогуће студентима да имају више компетенција како би лакше дошли до радних мјеста.

Једна од тема састанака била је и могућност заједничког покретања докторских студија и научноистраживачког центра, као и мултијезичког часописа.

Извор фото: Универзитет у Бањалуци