Унапређење студијских програма за образовање васпитача

Подршка стручног кадра Медицинског факултета Фоча, посебно стручњака у области дефектологије, потребна је ради унапређења услуге његе и ране детекције дјеце предшколског узраста, као и дјеце са сметњама у развоју, истакнуто је јуче у Бањој Луци на састанку представника овог Факултета и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Представници Медицинског факултета Фоча и Педагошког факултета Бијељина  Универзитета у Источном Сарајеву имали су састанак са министром просвјете и културе Републике Српске Даном Малешевићем, те представницима Филозофског и Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, са којег је поручено да је унапређење иницијалног образовања и професионалног развоја васпитача један од стратешких циљева развоја образовања.

С обзиром на чињеницу да се стално повећава број дјеце са сметњама у развоју, васпитачи би требало да имају и адекватну припрему за рад са таквом дјецом, као и неопходно додатно знање из здравствене његе дјеце јасличког узраста, закључено је на састанку.

Договорена је дорада и усаглашавање наставних планова и програма за додипломско образовање из ране детекције и интервенције у области здравствене и социјалне заштите, као и васпитања и образовања.

Такође, представницима високошколских установа са министром Малешевићем договорили су сарадњу на даљим активностима у складу са Програмом за рани раст и развој дјеце у Републици Српској, који је Влада Републике Српске усвојила у априлу ове године.

Извор фото: Влада РС